Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetsbehandling regler
Senast uppdaterad: 13 jun, 2022

Fertilitetsbehandling regler

Det finns flera olika typer av fertilitetsbehandlingar. Ibland kan ett par som har svårt att bli gravida på egen hand bli hjälpta av att kvinnan genomgår en lättare hormonstimulering, då det kanske bara är ägglossningen som behöver hjälp på traven.

I andra fall kan det behövas mer omfattande behandlingar, t ex IVF-behandling. Vid IVF (provrörsbefruktning) plockas äggen ut från äggstockarna och befruktas med spermier utanför kroppen, i ett IVF-laboratorium.

En annan typ av fertilitetsbehandling är insemination. Då förs spermier in i livmodern med hjälp av en tunn slang, i samband med att kvinnan ska ha sin ägglossning. Denna behandling är vanlig för de samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor som har en barnönskan, och då utförs behandlingen med donerade spermier.

Regler

Fertilitetsbehandlingar kan bekostas på olika vis, antingen betalar patienten privat för hela behandlingen, eller så får patienten en remiss till regionens egen fertilitetsenhet eller till en privatklinik som har avtal med regionen.

Beroende på hur behandlingen finansieras och i vilken region som behandlingen utförs så kan det förekomma olika regler. Åldersgränser för patienterna har alla kliniker i Sverige, dessa varierar beroende på om det är regionen som står för kostnaden eller om patienten betalar själv.

De flesta regioner i Sverige erbjuder upp till tre IVF-behandlingar, ifall paret inte har ett gemensamt barn sedan tidigare. Detsamma gäller också för inseminationsbehandlingar med donerade spermier, för exempelvis ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par eller olikkönade par där mannen saknar egna spermier.

Inom landstingen finns det ofta en åldersgräns för kvinnan, att hon inte ska ha fyllt 40 år då behandlingen startas. För mannen/partnern ligger gränsen på max 55 år. Det förekommer också ibland regler gällande exempelvis gränser för BMI, samt hur länge man ska ha varit sammanboende och skrivna på samma adress innan behandling startas.

Ett annat viktigt krav som behandlande läkare har ansvar för att utreda är ifall patienten/patientparet kan visa att det finns goda grunder för att barnet ska få en trygg uppväxtmiljö. Detta gäller alla typer av behandlingar, vare sig de är bekostade privat eller via landstinget.

När behandlingen sker med donerade könsceller finns det dessutom lagliga krav på att en psykosocial bedömning ska göras av patienten/patientparet av en beteendevetare. Då diskuteras frågor gällande bland annat det faktum att det i Sverige endast är tillåtet med öppen identitet på donatorerna, vilket innebär att det är viktigt att barnet tidigt får veta att det kommit till genom en donationsbehandling.

För att ta reda på vad som gäller på den ort där du bor, är det lättast att hitta information på de olika klinikernas hemsidor. Och om du inte hittar det du söker, så tveka inte att ringa kliniken och fråga. Det är alltid bra att ta reda på vilka regler som gäller då det faktiskt varierar mellan olika kliniker och mellan olika regioner.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”