Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Gravid vecka 8 ultraljud
Senast uppdaterad: 3 nov, 2023

Gravid vecka 8 ultraljud

Graviditet är en extraordinär resa fylld av spänning och förväntningar. Ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 8 är för vissa det första mötet med ditt barn. Denna tidiga bild ger dig en inblick i barnets utveckling.

Graviditet är en extraordinär resa fylld av spänning och förväntningar. Ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 8 är för vissa det första mötet med ditt barn. Denna tidiga bild ger dig en inblick i barnets utveckling. 

Hur går ett tidigt ultraljud till i vecka 8? 

För vissa kan det vara aktuellt att göra en så kallad tidiga ultraljudsundersökning, men det är långt ifrån alla som genomgår detta. För många är ultraljudet som kallas rutin-ultraljudet den första undersökning som görs av graviditeten. Detta brukar göras omkring vecka 18–20. 

Under ett ultraljud i vecka 8 utförs en bedömning av fostrets utveckling. Fostrets storlek mäts och om allt står rätt till kan man även få se fostrets hjärta slå för första gången vilket kan vara en känslosam upplevelse för många.  

Läkaren granskar även livmodern för att säkerställa att graviditeten är lokaliserad på rätt ställe, för att utesluta ektopisk graviditet, och att graviditeten utvecklas som förväntat. Ultraljudet möjliggör även för läkaren att identifiera potentiella tidiga komplikationer och utesluta eventuella risker.  

Vaginalt ultraljud  

Ultraljudsundersökningar i tidig graviditet utförs ofta vaginalt eftersom det är lättare att se fostret jämfört om man gör det abdominellt (på magen).  

Ett exempel på när läkaren använder sig av ett vaginalt ultraljud är om kvinnan har fått ett positivt graviditetstest efter att ha genomgått en IVF-behandling. Det vaginala ultraljudet görs då i vecka 7–8 för att se att det finns en hjärtaktivitet och för att mäta storleken på fostret. Här kan du läsa mer om gravid med IVF.  

Hur tidigt i graviditeten kan man göra ett ultraljud? 

När man får reda på att man är gravid är det vanligt att man så snabbt som möjligt vill göra ett ultraljud för att få sin graviditet bekräftad av en läkare och för att se att allt står rätt till. Det är generellt sett möjligt att utföra ett tidigt ultraljud från och med vecka 6 men det hör inte till vanligheten. Ett ultraljud som utförs senare i graviditeten, exempelvis mellan vecka 8–10, är mer tillförlitligt eftersom man vid denna tidpunkt kan se fostret mer tydligt och möjligheten att se hjärtats aktivitet är högre. 

Vad krävs för att få göra ett ultraljud innan vecka 8? 

För att göra ett tidigt ultraljud innan graviditetsvecka 8 behöver du medicinska skäl till det. Läkaren gör en bedömning av situationen och avgör om ett tidigt ultraljud är nödvändigt med hänsyn till graviditetens utveckling. I de flesta fall kräver ett tidigt ultraljud en läkarens ordination eller remiss.  

Exempel på medicinska skäl är: 

  • Tidigare graviditetskomplikationer 
  • Buksmärta 
  • Blödning under graviditeten 


Om du genomgått en IVF-behandling med positivt graviditetstest och börjat blöda är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi på Nordic IVF finns här för dig och ger gärna råd och stöd.  

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60