Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » PCO – Polycystiska Ovarier
Senast uppdaterad: 13 jun, 2022

PCO – Polycystiska Ovarier

PCO är en förkortning för polycystiska ovarier vilket innebär att man vid ultraljudsundersökning ser betydligt fler omogna äggblåsor i äggstockarna än normalt. Ofta är PCO förenat med mensrubbning, oregelbundna menstruationer eller inga menstruationer alls.  En viss andel kvinnor med PCO har även  även en förhöjd nivå av manligt könshormon (testosteron) i blodet eller hudproblem i form av acne eller ökad behåring och detta benämns PCOS (polycystisk ovariesyndrom).

Det vanligaste är att man upptäcker PCO i samband med att man försöker att bli gravid. Att du har svårt för att bli gravid beror på att kvinnor med PCO inte sällan har oregelbundna menstruationer och därmed inte ägglossning varje månad och därmed kan befruktning inte ske.

När ska du söka hjälp för PCO?

Du bör söka vård om du har mensintervall som är glesa (mer än 35-40 dagar) eller om du upplever andra problem, till exempel ökad hårväxt som ofta ses i ansikte, magen och låren. Det samma gäller förstås om du har svårt att bli gravid. Har du redan konstaterat PCO behöver du inte vänta ett år innan du vänder dig till en gynekolog eller fertilitetsklinik för att få hjälp att bli gravid genom fertilitetsutredning.

Vad kan du göra på egen hand?

Är du överviktig och har PCO så är den viktigaste egenbehandlingen att gå ner i vikt. Det kan dock ibland vara svårt för en kvinna med PCO att gå ner i vikt lika snabbt som en kvinna utan PCOS och man kan behöva hjälp i form av exempelvis personlig tränare eller en dietist.

Vad kan du få för behandling vid PCO?

Har du mycket glesa menstruationer eller om du har besvär av acne eller ökad hårväxt så kan du behandlas med vanliga kombinerade p-piller. Denna behandling är bra för livmoderslemhinnan och minskar nivåerna av manliga könshormoner. Vid graviditetsönskan och glesa menstruationer kan du behöva behandlas med ett läkemedel för att framkalla ägglossning. En stor andel kvinnor med PCO kan även behöva IVF-behandling för att öka chansen att bli gravida.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”