Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Kort menscykel
Senast uppdaterad: 2 feb, 2024

Kort menscykel

Har du någonsin funderat över betydelsen av menscykeln när det kommer till din fertilitet? Varje detalj kan spela en viktig roll i din resa mot att bli förälder. En kort menscykel kan påverka din fertilitet och i denna artikel går vi igenom orsakerna till detta. Vi ger även vägledning kring vad du kan göra om du upplever en kort menscykel. 

Har du någonsin funderat över betydelsen av menscykeln när det kommer till din fertilitet? Varje detalj kan spela en viktig roll i din resa mot att bli förälder. En kort menscykel kan påverka din fertilitet och i denna artikel går vi igenom orsakerna till detta. Vi ger även vägledning kring vad du kan göra om du upplever en kort menscykel. 

Vad innebär en kort menscykel? 

En kort menscykel definieras oftast som en menstruationscykel som varar mindre än 25 dagar. Din menscykel räknas från den första dagen i din menstruation till den första dagen i nästa menstruation. En normal menstruationscykel varar vanligtvis mellan 21 och 35 dagar. Om din cykel är kortare än så kan det påverka din fertilitet. 

Orsaker till kort menscykel            

Det finns flera möjliga orsaker till en kort menscykel. Orsaker kan inkludera hormonella obalanser, stress, överdriven träning eller viktproblem. Våra specialister på Nordic IVF har lång erfarenhet av att diagnostisera och behandla dessa problem för att optimera din fertilitet. 

Hur påverkas chanserna att bli gravid av en kort menscykel? 

En kort menscykel kan påverka chanserna att bli gravid genom att förkorta tiden mellan ägglossning och nästa menstruation. Ägglossningen är det avgörande ögonblicket då ett moget ägg frigörs från äggstocken och är redo att befruktas. Efter ägglossningen börjar ägget sin resa genom äggledaren, där en befruktning kan ske och fortsätter ner mot livmodern, där det kan fästa i livmoderväggen och en graviditet kan inträffa. 

När menscykeln är kortare än normalt infaller ägglossningen närmare inpå din avslutade mens. Ägglossning infaller alltid 12–15 dagar innan nästkommande mens. 

En kort menscykel kan som sagt även indikera hormonella obalanser eller andra underliggande problem som kan påverka ägglossningen negativt.  

Ta reda på om du har en kort menscykel 

För att ta reda på om du har en kort menscykel, börja med att noga följa din cykel. Markera startdatumet för varje menstruation och räkna dagarna mellan mensblödningarnas starter. Om tiden mellan dina menstruationer är kortare än 21 dagar kan det som sagt tyda på en kort menscykel. Att använda en menstruationskalender, mobilapp eller ägglossningstester kan vara hjälpsamt för att spåra din cykel. 

Vad kan man göra om man har en kort menscykel? 

Om du misstänker att du har en kort menscykel och vill bli gravid, är det viktigt att rådgöra med en specialist på reproduktionsmedicin. På Nordic IVF erbjuder vi skräddarsydda behandlingsplaner för att hantera korta menscykler och öka dina chanser att bli gravid. Vid korta menscykler är det inte ovanligt att vi använder oss av hormonbehandlingar och ägglossningsstimulering för att reglera din cykel och optimera ägglossningen.   

Sammanfattningsvis är din menscykel en viktig faktor i din strävan efter att bli förälder. Om du har en kort menscykel och upplever problem med att bli gravid så behöver du inte vara orolig, det finns hjälp att få. För mer information om korta menscykler och hur vi kan hjälpa dig, kontakta oss på Nordic IVF.  

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60