Hem » Fakta & råd » Ägglossningsstimulering
Senast uppdaterad: 22 jun, 2023

Ägglossningsstimulering

Vid regelbunden menstruation, sker det ungefär en gång i månaden att ett moget ägg frisätts från äggstocken, vilket kallas ägglossning. Det är vid ägglossning som en kvinna har störst chans att bli gravid.

Ägglossning är avgörande för kvinnans fertilitet och är en process som sker under menstruationscykeln. Vid ägglossning frisätts ett ägg från kvinnans äggstock och kan därefter bli befruktat. En del upplever att de har en regelbunden menstruation, medan andra får mens oregelbundet eller glest. Det finns till exempel medicinska tillstånd, som exempelvis PCOS, som ibland kan innebära att menstruationscykeln blir oregelbunden.

En mens som kommer oregelbundet kan göra det svårare att bli gravid. Här kan du läsa mer om ägglossning och hur man kan använda ägglossningsstimulering som en metod för att öka chansen att bli gravid.

Så här fungerar ägglossning

Vid regelbunden menstruation, sker det ungefär en gång i månaden att ett moget ägg frisätts från äggstocken, vilket kallas ägglossning. Det är vid ägglossning som en kvinna har störst chans att bli gravid.

Ägglossning inträffar ungefär 14 dagar innan mensen startar. För någon som har en 28 dagar lång menscykel, innebär det att ägglossning inträffar omkring två veckor in i cykeln. Om cykeln är längre, exempelvis 32 dagar, så sker ägglossningen efter ca 18 dagar efter mensens första dag.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte nödvändigtvis behöver pricka in exakt dag som du har din ägglossning, för att kunna bli gravid. Spermier kan överleva i äggledarna så länge som upp till fem dagar. På så sätt kan du alltså bli gravid även om du har sex några dagar innan du har din ägglossning. När ägget väl har släppts från äggstocken behöver det bli befruktat inom ett dygn.

För att lära känna din cykel, ta reda på när du har ägglossning och därmed öka chansen att bli gravid är ägglossningstest användbart. Läs noga i instruktionerna hur de ska användas.

Ägglossning vid oregelbunden mens

Det är inte alla kvinnor som har en regelbunden menstruationscykel. En cykel räknas som regelbunden när den varje gång är ungefär lika lång, men den kan variera några dagar i längd och ändå räknas som regelbunden.

När du har en oregelbunden menstruation kan det innebära utmaningar att bli gravid. Det beror på att det vid en oregelbunden mens är svårt att förutsäga när du har ägglossning.

Medicinsk ägglossningsstimulering

Du som har svårt att bli gravid på grund av oregelbunden mens kan få hjälp med så kallad ägglossningsstimulering. Det innebär att man med hjälp av ett läkemedel innehållande hormon stimulerar ägglossningen och får större kontroll över den.

En gynekolog kan skriva ut ett läkemedel som gör att din ägglossning går att styra på ett sätt som gör det enklare att förutsäga när den inträffar. På så sätt blir det också lättare för dig att bli gravid.

På våra kliniker använder vi ibland ägglossningsstimulering i samband med insemination av spermier, antingen från din partner eller donerade spermier. Det är något som kan öka chanserna för en graviditet ifall ägglossningen är oregelbunden

Läkemedel för att stimulera ägglossning

Det finns olika typer av läkemedel som kan stimulera din ägglossning. Vid en behandling med ägglossningsstimulering gör vi ultraljudsundersökning för att kontrollera att en ägglossningsblåsa håller på att utvecklas, vilket indikerar att en ägglossning snart kommer ske.

Även du som upplever utmaningar med oregelbunden och gles mens på grund av PCOS, kan få hjälp av den här typen av läkemedel för ägglossningsstimulering.

Du är varmt välkommen att höra av dig till våra kliniker om du behöver boka tid till våra läkare.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60