Hem » Fakta & råd » Spermatest
Senast uppdaterad: 27 okt, 2022

Spermatest

Det kan finnas olika anledningar till att spermier inte kan befrukta ägget. Fertiliteten, eller förmåga att fortplanta sig, är beroende av många olika faktorer. Inte sällan handlar det om mannens spermier.

Det kan finnas olika anledningar till att spermier inte kan befrukta ägget. Fertiliteten, eller förmåga att fortplanta sig, är beroende av många olika faktorer. Inte sällan handlar det om mannens spermier. Oavsett om det beror på mannen eller kvinnan har alla olika förutsättningar för att få barn. Om du vill ha barn och vill få mer information om det beror på dina spermier är spermatest en lämplig metod. När du läser vidare kommer du lära dig mer om spermier och spermatest.

Vad är spermatest?

När du inte kan få barn och du vill undersöka kvaliteten på dina spermier ska du göra ett spermatest, vilket också kallas spermieanalys eller spermaprovsanalys. Om du gör ett spermatest kommer du att få information om hur många spermier du har och hur deras rörlighet är. Ett spermatest brukar ofta vara en del av en fertilitetsutredning som syftar till att förklara varför du och din partner inte kan få barn.

Varför du kan behöva göra spermatest

Om du och din partner upplever svårigheter att bli med barnkan en orsak vara nedsatt kvalitethos spermierna. Oavsett om mannen har spermier med låg rörlighet, spermier som är få till antalet eller det inte finns några spermier överhuvudtaget kan det bero på olika saker:

  • Livsstilsfaktorer – exempelvis rökning, läkemedel, anabola steroider, tidigare cellgiftsbehandling
  • Tidigare infektion i bitestiklar eller testiklar
  • Kromosomavvikelse (om gravt nedsatt kvalitet) 

Hur fungerar ett spermatest

Eftersom spermier ska vara färska vid analystillfället har kliniken nästan alltid särskilda rum där du kan ta fram provet genom masturbation. Dessutom är det möjligt att även ta dig till kliniken med spermaprovetinom vissa tidsangivelser. Det här innebär att du får en burk att förvara sperman i. Därefter ska burken hållas i kroppstemperatur vilket du kan göra alldeles utmärkt genom till att ha burken i armhålan. Tiden efter att du har fått utlösning till att du lämnar över burken till kliniken får inte överstiga en timme.

Trots att du lämnat ett prov kan du bli uppmanad att lämna ytterligare ett prov. Det här är framför allt vanligt när du har få spermier eller om spermierna inte rör sig tillräckligt bra.

Utvärdering av spermatestet

När samtliga tester är genomförda, hela utredningen är klar och det visar sig att det är spermierna som är orsaken till infertiliteten  har du ett samtal tillsammans meddin läkare. Tillsammans med läkaren kan du prata om eventuell fertilitetsbehandling som kan hjälpa dig. Om det är problem med spermierna behöver det inte betyda att det är omöjligt att få barn

När du vill förbättra dina spermier till nästa spermatest

Du kan ändra din livsstil och därmed ha chans att förbättra kvaliteten på dina spermier. Några enkla saker du kan göra är att träna regelbundet, undvikaalkohol, tobak och droger samt anabola sterioder.

Dessutom är det viktigt att äta hälsosamt och försöka gå ner i vikt om du är överviktig. Våra kliniker har samarbeten med gym och sportanläggningar för att underlätta för dig att träna regelbundet.

Sammanfattning spermatest

Fertilitet är förmåga att fortplanta sig och kan bero på olika saker, inte minst mannens spermier.

När mannen inte har fungerande spermier kan det bero på att det är för få spermier eller att rörligheten är nedsatt. Ett spermatest i samband med en fertilitetsutredning hos våra kliniker ger dig information om hur det faktiskt ligger till med spermierna.

För att förbättra dina spermiers kvalitet och därmed att öka chansenatt få barn kan du äta hälsosamt och träna regelbundet, samt undvika alkohol, tobak och droger.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60