Hem » Fakta & råd » Kosttillskott ofrivillig barnlöshet
Senast uppdaterad: 29 jun, 2023

Kosttillskott ofrivillig barnlöshet

Det finns många kosttillskott som riktar sig till personer som försöker bli gravida. Man ska dock vara försiktig och alltid rådfråga sin läkare.

I samband med en fertilitetsutredning kan man få råd av sin läkare vad som gäller. Det finns andra saker gällande kost och livsstil som kan påverka fertiliteten. Inför och under en fertilitetsbehandling är rekommendationen att du äter samma kost som den som är rekommenderad för gravida. Det allra viktigaste är att äta en varierad kost som innehåller alla näringsämnen. Detsamma gäller naturligtvis dig som försöker bli gravid på naturlig väg.

Ibland kan du även få råd att gå ner eller gå upp i vikt inför en fertilitetsbehandling. Inom vissa regioner  finns det krav gällande BMI för att få genomgå behandling med till exempel IVF. Anledningen till det är att övervikt kan påverka hormonbalansen i kroppen. Även undervikt kan påverka möjligheterna att bli gravid. Dessutom ökar risken för komplikationer under graviditet både vid övervikt och undervikt.

Många kliniker har samarbete med dietister och personliga tränare för att underlätta för patienten. Inom våra kliniker samarbetar vi med Ovulai, en app som hjälper dig som har PCO/PCOS, en diagnos där övervikt är vanligt förekommande.

Ett vanligt kosttillskott vid ofrivillig barnlöshet

Det finns ett kosttillskott som rekommenderas till gravida och även dig som vill genomgå en fertilitetsbehandling, nämligen folsyra. Folsyra minskar risken för vissa fosterskador och ska intas både under graviditet och vid försök att bli gravid. Rekommendationen är ett intag av 400 mikrogram per dag. Du kan köpa folsyra receptfritt på apotek och vanligtvis är det en tablett per dag som gäller.

Folsyra är ett B-vitamin som finns i gröna bladgrönsaker, baljväxter, bär och fullkornsprodukter. Det motverkar främst ryggmärgsbråck, men även tidiga missfall.

Saker att undvika när ni försöker bli gravida

Det har gjorts en del studier på kostintag och fertilitet, vilka har visat att en del saker bör undvikas för att öka chanserna till graviditet. Koffein är någonting som har en rekommendation gällande begränsat intag. Högt koffeinintag har visat en ökad risk för missfall, men det är inte specificerat vad ett högt intag är. Livsmedelsverket rekommenderar dock att gravida inte bör dricka mer än 2-3 koppar kaffe per dag. Har ni svårt att bli gravida är det bra att följa de rekommendationerna från Livsmedelsverket redan när ni försöker.

En annan sak att se över vid problem med ofrivillig barnlöshet är alkoholintaget. Alkohol kan ge fosterskador, men än finns det inte fakta gällande hur alkohol påverkar fertiliteten hos kvinnor. Dock kan alkoholkonsumtion påverka mannens fertilitet. Vi avråder inte helt från alkoholintag under behandling men det är att rekommendera att du minskar din alkoholkonsumtion när du försöker bli gravid.

Även rökning påverkar fertiliteten och är även skadligt för fostret. Rökning kan göra att det tar längre tid att bli gravid. Antalet ägg minskar och det kan även bli svårare för spermierna att befrukta ägget. Spermiernas DNA kan också skadas vid rökning. Det finns hjälp att få via vårdcentralen om du känner att du behöver stöd i din process att sluta röka.

Ät varierat

Vår främsta rekommendation är att du äter en varierad kost med protein, kolhydrater och fett. Du kan även träna om du brukar göra det. En hälsosam livsstil är det viktigaste och att lyssna på sin läkare gällande olika typer av kosttillskott.

När du gör en fertilitetsutredning hos oss på Nordic IVF ställer vi frågor om din livsstil och ger dig gärna råd om hur du ökar möjligheterna att bli gravid.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60