Hem » Fakta & råd » Graviditet och mens första månaden
Senast uppdaterad: 16 apr, 2024

Graviditet och mens första månaden

Som IVF-patient kan blödningar som liknar mens under de första veckorna väcka många frågor. Orsakerna till blödningar kan vara många och variera från helt ofarliga till allvarliga. Ibland kan blödningen vara ett första tecken på en graviditet utanför livmodern, vilket är allvarligt och behöver snabb vård. Andra gånger kan det bara vara en liten blödning från slemhinnan. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på vad din kropp försöker säga dig och inte tveka att kontakta en läkare om du är osäker. Här är några av de blödningar som kan ske i graviditetsperiodens tidiga skede.

Blödning i samband med hormonbehandling

IVF-processen kan inkludera hormonbehandlingar för att förbereda kroppen för graviditet. Dessa behandlingar kan leda till förändringar i livmoderslemhinnan och orsaka blödningar, som kan misstolkas som menstruation. De kan förändra de vanliga hormonnivåerna i kroppen, vilket kan leda till oregelbunden eller oväntad blödning.

Nidblödning

Efter att spermier förts till livmodern via insemination, kan det inträffa en blödning när det befruktade ägget fäster sig vid livmoderväggen. Denna typ av blödning kan vara ett av de första tecknen på att implantationen har varit framgångsrik. Denna blödning är vanligtvis lätt och kortvarig.

Mellanblödning

Tidigt i graviditeten kan vissa kvinnor uppleva blödningar som förväxlas med menstruation, utan kroppens anpassningar till graviditeten. Sådana blödningar är ofta lätta och ofarliga.

Blödning efter samlag

Ökad blodmängd i livmodertappen under graviditeten kan göra den mer känslig, vilket kan leda till lättare blödningar efter samlag.

Missfall

Blödningar under första trimestern (innan vecka 13) kan vara ett tecken på missfall, särskilt om de åtföljs av smärta. Om du upplever symtom som du tror kan vara ett missfall, är det viktigt att du kontaktar vården för råd och stöd. Vid stark smärta eller kraftig blödning under kvällar eller helger, bör du omedelbart söka dig till närmaste akutmottagning.

Utomkvedshavandeskap

Extrauterin graviditet, eller X-graviditet, är ett tillstånd där graviditeten utvecklas utanför livmodern. Det kan vara äggledare och kan orsaka blödningar och smärta. Det är viktigt att söka vård vid misstanke om utomkvedshavandeskap.

När behöver jag söka vård?

Du ska omedelbart söka vård om du upplever kraftig blödning, har ihållande smärta i magen, eller om du känner dig sjuk och matt, då dessa kan vara tecken på allvarliga tillstånd som kräver omedelbar uppmärksamhet. För mindre blödningar, brunfärgade flytningar, eller om du känner dig osäker eller orolig över ditt tillstånd, är det lika viktigt att inte tveka med att kontakta sjukvården för professionell rådgivning.

Tidig graviditet med Nordic IVF som stöd

På Nordic IVF är vi medvetna om att blödningar, som kanske påminner om mens under graviditetens första månad, kan väcka både oro och frågor för er som genomgår IVF. Det är en period fylld av hopp och förväntan, där varje tecken noggrant tolkas. Vår roll är att ge er stöd och vägledning genom denna inledande fas av graviditeten. Era känslor och farhågor är viktiga för oss. Vi är här för att erbjuda ett lyssnande öra och stödja varje steg ni tar mot att försöka utöka familjen.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60