Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » IVF-behandling
Senast uppdaterad: 26 jun, 2022

IVF-behandling

IVF står för In Vitro Fertilisering (In Vitro = i glas/provrör, fertilisering = befruktning) och kan kort beskrivas som att ägget befruktas med spermier utanför kroppen. Metoden kan användas vid många typer av infertilitet, oavsett om den är manlig, kvinnlig eller oförklarad, och kan ske med mannen/sambons spermier eller med donerade spermier. Donerade spermier används när behandlingen gäller samkönade kvinnliga par, ensamstående kvinnor eller olikkönade par där mannen saknar egna spermier.

Inför en IVF-behandling behöver paret, eller kvinnan, genomgå en fertilitetsutredning. Den börjar med ett läkarbesök där både du och din eventuella partner får redogöra för era hälsotillstånd, vilka läkemedel ni tar eller har tagit, eventuell rökning eller drogmissbruk och tidigare sjukdomar. Båda parter får lämna blodprover. Kvinnans äggstockar och livmoder undersöks med ultraljud. En undersökning av äggledarna utförs också.

Samtidigt undersöks även mannen. Främst fokuserar man på antal och rörlighet hos spermierna, men man gör även undersökning för att utesluta att problemen beror på något fysiskt hinder hos mannen.

När fertilitetsutredningen är klar kan paret eller kvinnan boka ett planeringsbesök för att starta en behandling. Utredningen ligger till grund för hur behandlingen planeras.

Hormonbehandling inför IVF

När IVF-läkaren tillsammans med er, bestämt att IVF är den rätta behandlingen att genomgå så följer en hormonbehandling av kvinnan. Det innebär att kvinnan tar hormoner i form av dagliga injektioner för att stimulera fram fler mogna ägg än normalt vid ägglossningen samtidig som hon får en antagonist för att hindra spontant ägglossning.

Läkaren kontrollerar under stimuleringen storleken på de växande äggblåsorna i äggstockarna genom ultraljudsundersökning. I vissa fall kan det bli flera undersökningar, medan det i andra fall räcker med någon enstaka undersökning. När läkaren sedan bedömt att blåsorna är tillräckligt stora ges en sista spruta som innehåller hormonet human chorionic gonadotropin (hcg), som gör äggen är redo att plockas ut.

Äggen tas ut med en tunn nål genom slidväggen. Äggblåsornas vätska förs över till ett provrör som tas om hand av embryologerna som jobbar i IVF-labbet. Samma dag lämnar mannen ett spermaprov som prepareras inför fertilisering, alternativt används spermier från en donator.

Ägg och spermier läggs i en odlingsskål där befruktningen sker. Om spermierna inte är tillräckligt många, eller har svårigheter att ta sig framåt av egen kraft, kan de injiceras in i ägget. Detta kallas mikroinjektion eller ICSI. Efter några dagars odling av de befruktade äggen återförs det embryo som bedöms ha högst chans till graviditet. Om det på återföringsdagen finns flera embryon med hög kvalitet kan övriga embryon frysas för eventuellt framtida behandlingar.

Viktigt att tänka på

En sak som kan påverka möjligheten att göra en IVF-behandling är kvinnans ålder. Ju äldre kvinnan är desto lägre blir äggreserven samt även äggens kvalitet.  Det är något som är bra att ha i åtanke när ni funderar på att söka för en IVF-behandling.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har frågor eller vill boka tid!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60