Hem » Fakta & råd » ICSI IVF – En lösning vid manlig infertilitet
Senast uppdaterad: 22 sep, 2023

ICSI IVF – En lösning vid manlig infertilitet

ICSI (Intracytoplasmatisk spermieinjektion) är en vanlig befruktningsmetod som används vid IVF-behandling vid manlig infertilitet, exempelvis då spermierna är få till antalet, har låg rörlighet eller kvalitet som gör det svårt att befrukta ägget på naturlig väg. ICSI har funnits som befruktningsmetod sedan 90-talet och har hjälpt många par till en lyckad graviditet sedan dess.

Hur fungerar ICSI?

Vid ICSI används en speciell teknik som innebär att man med hjälp av en mikroskopisk nål injicerar en spermie in i kvinnans ägg. Vid traditionell IVF,  tar man ut ägg från äggstockarna och låter tusentals spermier försöka befrukta ägget på egen hand i en odlingsskål .Vid ICSI väljer embryologen ut en spermie och injicerar den i ägget med hjälp av tunna glaspipetter och ett avancerat mikroskop. När äggen har befruktats tar det vanligtvis 2-5 dagar innan man kan välja ut det embryo som bedöms ha högst chans till graviditet och återföra det till kvinnans livmoder. Om många embryon har hög kvalitet på återföringsdagen kan resterande embryon frysas för att användas i kommande behandlingar. Då slipper kvinnan att genomgå hormonstimulering och ägguttag igen.

Ett graviditetstest kan sedan göras cirka 3 veckor efter ägguttaget för att se om behandlingen lyckats eller inte. Läs mer om våra IVF-behandlingar här. Efter testet är det viktigt att återkoppla till kliniken för att lägga upp en plan framåt.

ICSI eller vanlig IVF?

ICSI-metoden finns som hjälp att få när traditionell IVF inte fungerar. Som tidigare nämnts så används ICSI vid manlig infertilitet. Fördelarna med ICSI är att man kan kringgå fertilitetsproblem hos mannen, då det endast behövs ett fåtal spermier för att genomföra proceduren. På så vis har denna teknik gett hopp och hjälpt många par världen över till befruktning. 

Vem passar ICSI för?

ICSI kan vara lämpligt om du har problem med följande:

  • Antalet spermier är lågt
  • Spermierna har låg rörlighet eller kvalitet
  • Traditionell IVF har inte fungerat

Ingen garanti för lyckad befruktning

Även om ICSI  har hjälpt många par till en graviditet så finns det ingen garanti för att befruktning sker. Det beror på att normala händelserna av befruktning efter att spermien har placerats i ägget fortfarande måste ske på naturlig väg. Chanserna till en befruktning varierar även mellan patienter där exempelvis kvinnans ålder är en viktig faktor. Igenomsnitt ca 30-35% gravida per embryoåterföring. Denna siffra påverkas dock som sagt i stor utsträckning av kvinnans ålder.

På Nordic IVF har vi många års erfarenhet av IVF-behandlingar. För att ni ska känna er så trygga som möjligt finns vi här för att stötta er genom varje steg på vägen, både före, under och efter en ICSI-behandling. Om ni har några frågor eller vill veta mer om ICSI eller övriga behandlingar, är ni varmt välkomna att kontakta oss på Nordic IVF.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60