Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Vad är IVF?
Senast uppdaterad: 2 maj, 2022

Vad är IVF?

IVF är en förkortning av In Vitro Fertilisering (In Vitro = i glas/provrör) och är en procedur som kan användas för behandling av infertilitet. Fördelen med IVF är att den kan användas vid många olika orsaker till infertilitet och där orsaken kan ligga antingen hos mannen eller kvinnan, eller hos båda. 

Befruktning

Äggen tas ut från kvinnans äggstockar eller från en donator och spermier lämnas av mannen i förhållandet eller kommer från en donator. Sedan 2019 är det tillåtet att ta emot ett embryo där både ägget och spermien är från donatorer, även kallat dubbeldonation eller embryodonation.

Spermier och ägg läggs tillsammans i en skål med näringslösning och där får befruktning ske genom att spermierna simmar till ägget. Skulle spermierna däremot ha nedsatt förmåga att simma eller att de är få till antalet, kan de injiceras direkt in i ägget genom så kallad mikroinjektion (ICSI).

Implantering i livmodern

Om befruktning lyckats syns detta på ägget dagen efter befruktningen då embryologerna kontrollerar äggen. Efter några dagars odling i laboratoriet väljs det embryo ut som bedöms ha högst chans till graviditet. Detta återförs till livmodern genom en tunn plastslang, även kallat kateter.

Om allt sedan går enligt planerna fäster det befruktade ägget vid livmoderväggen och fosterutvecklingen som följer är densamma som för barn som tillkommit spontant. Grundregeln är att man återför ett embryo och bara under vissa omständigheter, tex hög ålder hos kvinnan, kan två embryon återföras.  Om man återför ett embryo är risken för tvillinggraviditeter inte förhöjd.

Hur stora är chanserna för lyckad IVF?

Chanserna att en IVF-behandling ska lyckas varierar beroende på föräldrarnas ålder och livsstil, samt bakomliggande orsaker till barnlösheten För ett yngre par är chansen att lyckas vid en IVF-behandling ca 30-40%, och frekvensen minskar med åldern. Det är därför bra att vara beredd på att det ibland kan behövas mer än en behandling.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”