Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Vad är IVF?
Senast uppdaterad: 2 maj, 2022

Vad är IVF?

IVF är en förkortning av In Vitro Fertilisering (In Vitro = i glas/provrör) och är en procedur som kan användas för behandling av infertilitet. Fördelen med IVF är att den kan användas vid många olika orsaker till infertilitet och där orsaken kan ligga antingen hos mannen eller kvinnan, eller hos båda. 

Befruktning

Äggen tas ut från kvinnans äggstockar eller från en donator och spermier lämnas av mannen i förhållandet eller kommer från en donator. Sedan 2019 är det tillåtet att ta emot ett embryo där både ägget och spermien är från donatorer, även kallat dubbeldonation eller embryodonation.

Spermier och ägg läggs tillsammans i en skål med näringslösning och där får befruktning ske genom att spermierna simmar till ägget. Skulle spermierna däremot ha nedsatt förmåga att simma eller att de är få till antalet, kan de injiceras direkt in i ägget genom så kallad mikroinjektion (ICSI).

Implantering i livmodern

Om befruktning lyckats syns detta på ägget dagen efter befruktningen då embryologerna kontrollerar äggen. Efter några dagars odling i laboratoriet väljs det embryo ut som bedöms ha högst chans till graviditet. Detta återförs till livmodern genom en tunn plastslang, även kallat kateter.

Om allt sedan går enligt planerna fäster det befruktade ägget vid livmoderväggen och fosterutvecklingen som följer är densamma som för barn som tillkommit spontant. Grundregeln är att man återför ett embryo och bara under vissa omständigheter, tex hög ålder hos kvinnan, kan två embryon återföras.  Om man återför ett embryo är risken för tvillinggraviditeter inte förhöjd.

Hur stora är chanserna för lyckad IVF?

Chanserna att en IVF-behandling ska lyckas varierar beroende på föräldrarnas ålder och livsstil, samt bakomliggande orsaker till barnlösheten För ett yngre par är chansen att lyckas vid en IVF-behandling ca 30-40%, och frekvensen minskar med åldern. Det är därför bra att vara beredd på att det ibland kan behövas mer än en behandling.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60