Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » IVF – hur går det till?
Senast uppdaterad: 15 jun, 2022

IVF – hur går det till?

IVF kallas ibland också assisterad befruktning eller provrörsbefruktning. Den här metoden kan användas vid alla typer av infertilitet, oavsett om det handlar om manlig, kvinnlig eller av okänd anledning. IVF innebär att ägg tas ut och befruktas i ett laboratorium och ett befruktat ägg (embryo) sätts tillbaka i livmodern. 

Innan man startar med en IVF-behandling behöver paret eller kvinnan genomgå en fertilitetsutredning, för att se om det finns några orsaker som kan ligga bakom infertiliteten. Gäller utredningen en ensamstående kvinna eller ett samkönat kvinnligt par innebär utredningen att bedöma förutsättningen för graviditet hos kvinnan som planerar att bära barnet. I utredningen ingår också en psykosocial utredning då det är en donationsbehandling som planeras.

IVF-behandlingen börjar med att kvinnan stimuleras med hormoner för att flera ägg ska mogna i äggstockarna. När äggen mognat hämtas de ut genom att läkaren, med hjälp av vaginalt ultraljud, hämtar ut de mogna äggen med en tunn nål genom slidväggen. Samma dag får mannen lämna ett spermaprov som förbereds separat, för att senare förenas med äggen i en odlingsskål där själva befruktningen sker. Om spermierna är för få till antalet, eller inte kan ta sig framåt av egen kraft, injiceras spermien i ägget. Detta kallas mikroinjektion eller ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjektion).

I detta steg kan donerade spermier användas för befruktning, om mannen saknar egna spermier, eller om det gäller en ensamstående kvinna eller ett samkönat par.

De fertiliserade äggen kallas nu embryon och får utvecklas i IVF-laboratoriet under några dagar. Efter vanligtvis 2 till 5 dagar, utvärderas embryonas utveckling och det embryo som bedöms ha högst chans att ge upphov till graviditet, väljs ut och sätts in i livmodern. Detta sker med en liten slang (även kallad kateter) som förs in i livmodern.

Hur ofta lyckas IVF?

Chansen till en graviditet efter IVF ligger generellt på ca 30-40 % och är beroende av olika faktorer där kvinnans ålder är en av de tyngsta faktorerna.

När kan du inte få hjälp genom IVF?

Kvinnans äggreserv varierar mellan olika kvinnor och är av stor betydelse för att IVF överhuvudtaget ska kunna fungera. Hos de flesta kvinnor börjar äggreserven minska redan i 30-årsåldern och vid 40 års ålder är den betydlig reducerad. Andra faktorer, som genomgången cancerbehandling, kan leda till att äggreserven skadats, även hos unga kvinnor. Här spelar även ärftliga faktorer in. Vid ultraljudet och blodprov inför behandlingen kan du få veta om äggreserven är tillräckligt stor för att genomföra en IVF.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60