Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Gravid – symptom
Senast uppdaterad: 27 aug, 2018

Gravid – symptom

Graviditetens längd räknas från den senaste menstruationens första blödningsdag.  Men själva befruktningen, alltså då spermien träffar ägget, sker runt ägglossning. Det är då det mogna ägget släpper från äggstocken för att röra sig genom äggledaren till livmodern och det är längs denna transport som befruktningen är möjlig.

Ägget är ca 0,1 mm och spermierna är ännu mindre. Om befruktning sker tar det några dagar till innan det befruktade ägget (även kallat embryo) når livmoderväggen och börjar fästa i slemhinnan.

Symptom

Ett av de första symptomen på att en graviditet kan ha uppstått är att vissa kvinnor kan få en liten blödning som kan förekomma när embryot implanterar i livmoderväggen. Detta är helt ofarligt. Blödningar kan också komma senare i graviditeten utan att det behöver betyda något negativt. Men det är alltid bra att kolla upp det hos sin läkare eller barnmorska.

Andra symptom vid en tidig graviditet kan vara att brösten känns ömma och spända. Vissa kvinnor upplever också illamående från och till. Hos en del kan det vara konstant, och till och med medföra kräkningar, medan i vissa fall är det bara måttligt illamående under korta stunder. Det är inte ovanligt att känna av humörsvängningar, ungefär på samma sätt som vid mens. Trötthet är också vanligt, och att man upplever att man behöver sova mer. Allt detta beror på de stora omställningar som sker i kroppen vid en graviditet.

Om mensen är fördröjd och man misstänker att man är gravid kan man göra ett graviditetstest. Det gör man hos sin barnmorska eller genom att själv köpa ett graviditetstest på ett apotek eller i en mataffär. Testet man köper själv är av samma typ och är lika pålitligt som det barnmorskan har på mottagningen. Testet mäter om hormonet HCG finns i urinen.

HCG bildas några dagar efter att embryot blivit befruktat, och gör så att gulkroppen inte skrumpnar som den annars normalt sett gör då det inte skett någon befruktning. Gulkroppen kan då fortsätta producera gulkroppshormon (progesteron) och östrogen, vilket gör att livmoderslemhinnan växer. Produktionen fortsätter tills att moderkakan har bildats inuti livmodern och kan ta över tillverkningen av hormonerna.

Graviditet

Om testet visar sig vara positivt är det bra att ta kontakt med sin barnmorskemottagning. Där får man rådgivning om vad man ska tänka på när man är gravid, och det finns möjlighet att ställa alla sina frågor. Ett inskrivningssamtal bokas också till en barnmorska, ca vecka 9-12 av graviditeten. Därefter bokas regelbundna kontroller för att följa upp hela graviditeten.

Om man genomgått en IVF- eller inseminationsbehandling kontaktar man sin klinik och berättar om testet var positivt eller negativt. Vid positiva graviditetstest bokas ett tidigt ultraljud i omkring vecka 7-8.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”