Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Embryo – dess utveckling
Senast uppdaterad: 18 jun, 2022

Embryo – dess utveckling

De två cellerna som ska bilda embryot är från början två helt separata könsceller, ett ägg och en spermie.  Vid befruktningen smälter de samman och deras DNA (arvsanlag) bildar en gemensam cellkärna. Efter många celldelningar, utveckling och tillväxt bildas en människa.

Det är en komplicerad process och det är inte konstigt att detta tar lite tid. Den period som kallas för embryostadiet innebär tiden från att befruktning sker och fram till åttonde graviditetsveckan. Efter vecka 8 följer det som kallas för fosterstadiet. Graviditeten brukar vara i ungefär 40 veckor totalt.

Första delningen

Befruktningen sker i kvinnans äggledare efter att ett ägg lossat från den ena äggstocken och transporteras i riktning mot livmodern. Spermier simmar från livmodern in i äggledaren och när de möter ägget smälter de samman och bildar en gemensam cell. När en spermie kommit igenom cellmembranet förändras det yttre skiktet och förhindrar att fler spermier kan komma in.

Denna första, befruktade, cell kallas för en zygot och genomgår sin allra första celldelning efter ca 24 timmar. Celldelningen fortsätter i äggledaren några dagar, samtidigt som embryot flyttas nedåt mot livmodern för att senare fästa in i livmoderslemhinnan.

Kroppen börjar bildas

Efter ungefär 4 dagar når embryot, som nu kallas morula, fram till livmoderhålan. Här utvecklas embryot till en blastocyst under 5:e dagen, vilket innebär att två typer av celler bildats – inre cellmassan som kommer bilda själva fostret, samt ett yttre cellager som kommer bilda moderkaka och fosterhinnor. Runt embryot finns ett skyddande skal som embryot nu tar sig ut igenom för att implantera, vilket innebär att fästa in i livmoderns slemhinna. I samband med implantationen kan vissa kvinnor märka av en liten blödning, vilken är helt ofarlig.

Efter detta kommer en period av snabb celldelning där grunden läggs för kroppen och efter en tid bildas små knoppar som senare kommer att utvecklas till armar och ben. Celler bildar en ytterhud runt embryot. Denna kommer med tiden att utvecklas till riktig hud med hårsäckar, talgkörtlar och allt annat som utgör huden hos det färdigutvecklade barnet.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60