Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Embryo – dess utveckling
Senast uppdaterad: 18 jun, 2022

Embryo – dess utveckling

De två cellerna som ska bilda embryot är från början två helt separata könsceller, ett ägg och en spermie.  Vid befruktningen smälter de samman och deras DNA (arvsanlag) bildar en gemensam cellkärna. Efter många celldelningar, utveckling och tillväxt bildas en människa.

Det är en komplicerad process och det är inte konstigt att detta tar lite tid. Den period som kallas för embryostadiet innebär tiden från att befruktning sker och fram till åttonde graviditetsveckan. Efter vecka 8 följer det som kallas för fosterstadiet. Graviditeten brukar vara i ungefär 40 veckor totalt.

Första delningen

Befruktningen sker i kvinnans äggledare efter att ett ägg lossat från den ena äggstocken och transporteras i riktning mot livmodern. Spermier simmar från livmodern in i äggledaren och när de möter ägget smälter de samman och bildar en gemensam cell. När en spermie kommit igenom cellmembranet förändras det yttre skiktet och förhindrar att fler spermier kan komma in.

Denna första, befruktade, cell kallas för en zygot och genomgår sin allra första celldelning efter ca 24 timmar. Celldelningen fortsätter i äggledaren några dagar, samtidigt som embryot flyttas nedåt mot livmodern för att senare fästa in i livmoderslemhinnan.

Kroppen börjar bildas

Efter ungefär 4 dagar når embryot, som nu kallas morula, fram till livmoderhålan. Här utvecklas embryot till en blastocyst under 5:e dagen, vilket innebär att två typer av celler bildats – inre cellmassan som kommer bilda själva fostret, samt ett yttre cellager som kommer bilda moderkaka och fosterhinnor. Runt embryot finns ett skyddande skal som embryot nu tar sig ut igenom för att implantera, vilket innebär att fästa in i livmoderns slemhinna. I samband med implantationen kan vissa kvinnor märka av en liten blödning, vilken är helt ofarlig.

Efter detta kommer en period av snabb celldelning där grunden läggs för kroppen och efter en tid bildas små knoppar som senare kommer att utvecklas till armar och ben. Celler bildar en ytterhud runt embryot. Denna kommer med tiden att utvecklas till riktig hud med hårsäckar, talgkörtlar och allt annat som utgör huden hos det färdigutvecklade barnet.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”