Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » IVF – hur många lyckas?
Senast uppdaterad: 12 jun, 2022

IVF – hur många lyckas?

Vi människor är alla olika, unika. Vi har olika förutsättningar på grund av att våra kroppar är olika. När det handlar om att få ett barn, ska dessutom två personers likheter och olikheter stämma överens för att ett nytt liv ska kunna uppstå.

När det gäller chanserna att lyckas med IVF (provrörsbefruktning) är det samma sak där. Chansen skiljer sig från individ till individ. Det finns faktorer som vi vet påverkar i hög grad, exempelvis kvinnans ålder, stopp i äggledarna samt nedsatt spermiekvalitet. Men det finns också faktorer som vi inte kan se, orsaker som inte går att hitta under utredningen av infertiliteten.

Resultat

Sveriges IVF-kliniker håller en mycket hög nivå genom att de är väl uppdaterade gällande senaste forskning, har välutrustade laboratorium och skicklig personal för att ge patienterna bästa möjliga chans att få ett barn. Ungefär 30-35 % av alla kvinnor som genomgår embryoåterföring blir gravida, men åldern påverkar den siffran i hög grad. Ofta behöver behandlingen upprepas, och det är därför viktigt att ha tålamod och försöka se behandlingarna som delförsök i en serie behandlingar. Om ett par eller en kvinna genomgår tre embryoåterföringar är chansen ca 70 % att de får ett barn.

Olika kliniker kan ibland redovisa sina siffror på olika vis, vilket gör att det blir svårt att jämföra. På QIVF finns möjlighet att ta del av alla Sveriges IVF-klinikers resultat. Klinikerna i Sverige arbetar på ungefär samma sätt med likartade metoder.

Åldern

Den största faktorn som påverkar chansen att få ett barn är kvinnans ålder. Anlagen till äggen finns i äggstockarna redan vid födseln och från och med puberteten förbrukas ett stort antal ägg varje månad. Det är inte bara antalet ägg som blir lägre med åldern, utan kvaliteten hos äggen blir också sämre. Efter 35 år sjunker fertiliteten markant, dock skiljer det sig givetvis från individ till individ.

Andra faktorer

Det finns ett flertal andra faktorer som kan påverka chansen att lyckas med sin IVF-behandling. Ett exempel är äggreserven. Om den är låg så minskar möjligheten att få ut ägg att befrukta. Man kan mäta hormonet AMH (anti-Mülleriskt hormon) i blodet, vilket visar om det finns ett litet eller stort antal ägganlag i äggstockarna.

Kvaliteten på spermierna är också avgörande. Om spermierna är få till antalet eller har problem att simma framåt av egen kraft, kan man hjälpa spermien att befrukta ägget genom att göra mikroinjektion, vilket innebär att en spermie injiceras in i ägget.

Både äggreserven och kvaliteten hos spermierna undersöks under fertilitetsutredningen som görs innan behandling.

Ibland hittar man inte någon orsak till varför IVF-behandlingen inte lyckas. Det är många små känsliga delar i behandlingen som ska fungera och eftersom vi inte kan se vad som händer inuti spermier, ägg, embryon och livmoderslemhinna kan det vara svårt att svara på varför det inte lyckas. Kvaliteten på både ägg och spermier kan också variera från behandling till behandling. Därför är det bra att vara beredd på att det kanske krävs flera behandlingsförsök innan man vet om det lyckas.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60