Hem » Fakta & råd » IVF ruvardag 5
Senast uppdaterad: 9 feb, 2023

IVF ruvardag 5

IVF ruvardag 5 är den informella benämningen på dag fem efter embryoåterföring.

Dagarna efter embryoåterföring 

En vanlig benämning bland personer som genomgår en IVF-behandling är ruvardagar. Det är ingen medicinsk term som används i sjukvården, men en benämning som patienterna själva ibland använder. Ruvardagar syftar på antalet dagar efter embryoåterföringen. 

Ruvardag 5 innebär alltså att det var fem dagar sedan embryot återfördes in i kvinnans livmoder. Huruvida du känner symptom eller inte på ruvardag 5 indikerar inte om behandlingen har lett till en graviditet. 

Graviditetstest tas cirka tre veckor efter ägguttag, det vill säga ungefär två veckor efter återföringen. Först då kan patienten få ett säkert svar gällande om en graviditet har påbörjats genom IVF-behandlingen. 

Återföring av embryot kan ske på olika dagar 

Återföringen av det befruktade embryot kan ske på olika dagar. Efter att ägget har befruktats av spermien ska det genomgå en så kallad odling. Det är något som kan pågå två till fem dagar och följs noga av embryologerna. 

Särskilt ett yngre ägg behöver några dagar på sig innan det har förmåga att fästa sig på slemhinnan i livmodern. Om ägget återförs på dag nummer fem kan däremot implantationen påbörjas relativt direkt. 

Idag är det vanligast att vänta till dag fem innan embryoåterföring sker. Det här är en metod som kallas för blastocystodling eller långtidsodling. Anledningen till varför den här metoden ofta väljs är att det efter fem dagar är lättare att urskilja vilket embryo som har bäst kvalitet och därmed är lämpligt att väljas ut till återföring. 

Saker att tänka på efter embryoåterföring 

Dagarna efter embryoåterföring och innan ett graviditetstest kan tas är för många en tid av intensiv väntan. Det kan vara en känslomässig period eftersom du inte kan göra annat än att just vänta. Även om det kan kännas utmanande är det bäst att försöka leva på som vanligt. 

Att motionera går utmärkt, men du bör undvika alltför hård och intensiv träning, såsom mycket långa löppass och liknande. Du bör också givetvis undvika både rökning och alkohol, precis som alltid under en graviditet. Kroppen sköter på egen hand det som händer de kommande dagarna och gör sitt bästa för att embryot ska fästa inuti livmodern. 

Graviditetstest 

Det kan förstås vara lockande att ta ett graviditetstest så snart som möjligt. Rekommendationen är dock att göra det först cirka tre veckor efter ägguttag för att få ett så pålitligt resultat som möjligt. Precis som under en graviditet som skett utan IVF, tar det ett tag för kroppen att utveckla tillräckligt av de hormoner som ger ett positivt graviditetstest. 

Efter att du har gjort ett graviditetstest ska du sedan alltid kontakta kliniken, oavsett om det är ett positivt eller negativt resultat. Vid ett positivt graviditetstest får du sedan komma på ultraljudsundersökning i ungefär gravidvecka åtta. 

Allmänt om IVF 

Under en IVF-behandling plockas ägg ut från kvinnans livmoder. Äggen befruktas sedan med spermier från mannen i paret eller från en donator, vilket sker i en odlingsskål eller genom mikroinjektion. Några dagar efter befruktningsdagen återförs det befruktade ägget in i livmodern, med förhoppningen om att det fäster och en graviditet påbörjas. Metoden IVF kallas ibland även för en provrörsbefruktning. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60