Hem » Fakta & råd » IVF ruvardag 5
Senast uppdaterad: 9 feb, 2023

IVF ruvardag 5

IVF ruvardag 5 är den informella benämningen på dag fem efter embryoåterföring.

Dagarna efter embryoåterföring 

En vanlig benämning bland personer som genomgår en IVF-behandling är ruvardagar. Det är ingen medicinsk term som används i sjukvården, men en benämning som patienterna själva ibland använder. Ruvardagar syftar på antalet dagar efter embryoåterföringen. 

Ruvardag 5 innebär alltså att det var fem dagar sedan embryot återfördes in i kvinnans livmoder. Huruvida du känner symptom eller inte på ruvardag 5 indikerar inte om behandlingen har lett till en graviditet. 

Graviditetstest tas cirka tre veckor efter ägguttag, det vill säga ungefär två veckor efter återföringen. Först då kan patienten få ett säkert svar gällande om en graviditet har påbörjats genom IVF-behandlingen. 

Återföring av embryot kan ske på olika dagar 

Återföringen av det befruktade embryot kan ske på olika dagar. Efter att ägget har befruktats av spermien ska det genomgå en så kallad odling. Det är något som kan pågå två till fem dagar och följs noga av embryologerna. 

Särskilt ett yngre ägg behöver några dagar på sig innan det har förmåga att fästa sig på slemhinnan i livmodern. Om ägget återförs på dag nummer fem kan däremot implantationen påbörjas relativt direkt. 

Idag är det vanligast att vänta till dag fem innan embryoåterföring sker. Det här är en metod som kallas för blastocystodling eller långtidsodling. Anledningen till varför den här metoden ofta väljs är att det efter fem dagar är lättare att urskilja vilket embryo som har bäst kvalitet och därmed är lämpligt att väljas ut till återföring. 

Saker att tänka på efter embryoåterföring 

Dagarna efter embryoåterföring och innan ett graviditetstest kan tas är för många en tid av intensiv väntan. Det kan vara en känslomässig period eftersom du inte kan göra annat än att just vänta. Även om det kan kännas utmanande är det bäst att försöka leva på som vanligt. 

Att motionera går utmärkt, men du bör undvika alltför hård och intensiv träning, såsom mycket långa löppass och liknande. Du bör också givetvis undvika både rökning och alkohol, precis som alltid under en graviditet. Kroppen sköter på egen hand det som händer de kommande dagarna och gör sitt bästa för att embryot ska fästa inuti livmodern. 

Graviditetstest 

Det kan förstås vara lockande att ta ett graviditetstest så snart som möjligt. Rekommendationen är dock att göra det först cirka tre veckor efter ägguttag för att få ett så pålitligt resultat som möjligt. Precis som under en graviditet som skett utan IVF, tar det ett tag för kroppen att utveckla tillräckligt av de hormoner som ger ett positivt graviditetstest. 

Efter att du har gjort ett graviditetstest ska du sedan alltid kontakta kliniken, oavsett om det är ett positivt eller negativt resultat. Vid ett positivt graviditetstest får du sedan komma på ultraljudsundersökning i ungefär gravidvecka åtta. 

Allmänt om IVF 

Under en IVF-behandling plockas ägg ut från kvinnans livmoder. Äggen befruktas sedan med spermier från mannen i paret eller från en donator, vilket sker i en odlingsskål eller genom mikroinjektion. Några dagar efter befruktningsdagen återförs det befruktade ägget in i livmodern, med förhoppningen om att det fäster och en graviditet påbörjas. Metoden IVF kallas ibland även för en provrörsbefruktning. 

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”