Hem » Fakta & råd » Bli gravid som ensamstående
Senast uppdaterad: 22 jun, 2023

Bli gravid som ensamstående

De behandlingar du som ensamstående kvinna kan genomgå för att uppnå en graviditet är insemination och IVF.

Sedan den 1:a april 2016 är det i Sverige tillåtet för ensamstående kvinnor att göra fertilitetsbehandling med donerade spermier. Tidigare var det många som valde att åka till andra länder för att genomgå behandlingen, vilket ofta blev både dyrt och omständligt. Lagändringen gjorde det enklare för kvinnor som vill ha barn, men som saknar en manlig partner.

De behandlingar du som ensamstående kvinna kan genomgå för att uppnå en graviditet är insemination och IVF.

Om du som ensamstående kvinna har en barnlängtan är du välkommen att kontakta oss på Nordic IVF för behandling. Vi har två kliniker i Stockholm, en i Malmö och en i Göteborg.

Fertilitetsutredning som första steg

Precis som inför alla fertilitetsbehandlingar kommer en fertilitetsutredning vara det första steget när du kontaktar oss. Utredningen gör vi för att undersöka dina förutsättningar för att bli gravid, exempelvis att du har en äggreserv som är tillräckligt stor för behandling.

När du vill bli gravid genom donationsbehandling kommer utredningen också innefatta en psykosocial del. Då får du träffa en kurator eller psykolog och bland annat prata igenom vad en donationsbehandling innebär, både för dig själv och för det kommande barnet.

Donation av spermier

När du som ensamstående kvinna vill bli gravid kommer ägget att bli befruktat av donerade spermier. Spermierna har blivit donerade av män som frivilligt valt att bli spermadonatorer. Du kommer inte att få reda på vem den personen är. Däremot kommer det kommande barnet att ha rätt att få reda på vem donatorn är efter att barnet uppnått mogen ålder. Detta är i enlighet med svensk lagstiftning.

Donatorn och de donerade spermierna är noggrant testade, vilket ökar chanserna till att behandlingen ska bli lyckad.

Behandling genom insemination

Om fertilitetsutredningen visade på att du har goda förutsättningar för att bli gravid kommer en en behandling planeras. Insemination är en vanlig typ av behandling med donerade spermier, vilket innebär att de donerade spermierna förs in i livmodern med hjälp av en tunn slang, i samband med ägglossning. Spermierna simmar upp i äggledarna där de möter ägget och förhoppningsvis kan befruktning ske. Chansen att bli gravid med insemination är ca 15-20 %.

IVF – om insemination inte är möjligt

Ibland är insemination inte en möjlig väg. Antingen kan det vara så att fertilitetsutredningen visade på att du har låga chanser att bli gravid med insemination, exempelvis på grund av att äggledarna inte är fungerande eller så har du försökt med insemination tidigare utan att lyckas. Det är inte alltid behandlingen lyckas, även om en utredning inte visar några problem.

Sedan 1:a januari 2019 är det i Sverige även tillåtet för ensamstående kvinnor att genomgå en IVF-behandling. Det innebär att ägg hämtas ut från dina äggstockar, och blir befruktade utanför kroppen. Efter befruktningen kommer det befruktade ägget, även kallat embryot, att bli återinfört in i din livmoder.

Förberedande hormonbehandling

Som ett steg i en IVF-behandling kommer du att behöva genomgå en hormonbehandling. Behandlingen sker för att stimulera äggstockarna så att fler än ett ägg blir moget. Hormonbehandlingen sker hemma genom injektioner som tas i nedre delen av buken under ca 10 dagar. Du får noggrann genomgång tillsammans med våra medarbetare på kliniken gällande hur du ska ta injektionerna.

Du är varmt välkommen att ringa oss om du har frågor.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60