Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Svårt att bli gravid – den biologiska klockan
Senast uppdaterad: 5 mar, 2022

Svårt att bli gravid – den biologiska klockan

Att kunna bli med barn är någonting som många tar för givet. Man vet dock att omkring 10 till 15 % av alla par har svårigheter att bli gravida. I vissa fall kan det bero på att man helt enkelt väntar för länge innan man börjar försöka skaffa barn.

Många upplever att det i vårt samhälle idag är mycket som ska hinnas med innan det är dags att tänka på familjebildning. Man ska helst ha utbildat sig, ha gjort karriär och kanske rest både hit och dit innan man slår sig till ro.

Ens situation gällande förhållande spelar också in, om man träffat den som man vill bilda familj med eller inte. För en del är detta inte lika viktigt då man som kvinna kan välja att bli förälder på egen hand utan partner genom donationsbehandling.

Biologiska klockan tickar

Till skillnad från vad många tror börjar fertiliteten i själva verket att sjunka redan efter 30 års ålder. Vid 35 års ålder tar denna nedgång fart och efter 40 år har många svårt för att bli gravida, även med hjälp av IVF. Detta beror på att äggreserven (antal ägganlag i äggstockarna) samt äggens kvalitet sjunker med åldern.

Hjälp att få

För den som vill ha en extra möjlighet att förlänga sin fertilitet kan obefruktade ägg frysas för att användas senare. Detta kallas äggfrys och erbjuds av de flesta privata IVF-kliniker i landet. Äggen förvaras i flytande kväve och åldras inte under den tid då de är frysta. Om kvinnan senare vill kan dessa äggen tinas och användas för en IVF-behandling med makes/sambos spermier eller med spermier från en donator.

Äggdonation är ett alternativ för de som gjort IVF men utan att lyckas bli gravid, och där läkaren bedömer att det kan bero på äggen kvalitet. Då används ägg från en äggdonator och befruktas med makens/sambons spermier eller med spermier från en donator.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill veta mer om våra behandlingar!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”