Hem » Fakta & råd » Att bli gravid i 30-40 års åldern
Senast uppdaterad: 17 apr, 2024

Att bli gravid i 30-40 års åldern

Medan fertiliteten gradvis minskar med åldern, är många kvinnor fortfarande kapabla att bli gravida naturligt även efter att de har passerat 35 års ålder. Hos Nordic IVF förstår vi att individuella livsval ofta påverkar när och hur man väljer att starta en familj.

Fertilitet och ålder

Fertiliteten påverkas av biologiska processer i kroppen som är åldersrelaterade. Äggreserven hos kvinnor, både i antal och kvalitet, minskar gradvis med åldern. Denna nedgång i äggreserven inleds redan i 20-årsåldern och accelererar efter 35 års ålder. Med minskad äggkvalitet ökar också risken för genetiska avvikelser, vilket påverkar sannolikheten för befruktning.

Fertilitet utifrån åldersspann

 • Under 30 år: Kvinnor är mest fertila. Chansen för graviditet per månad är hög.
 • 30-34 år: Lätt minskning av fertilitet, men många kvinnor blir fortfarande gravida utan assistans.
 • 35-39 år: Minskad fertilitet blir mer märkbar. Längre tid kan krävas för att uppnå graviditet.
 • Över 40 år: Signifikant minskad fertilitet. Ökad risk för komplikationer och behov av fertilitetsbehandlingar.

Komplikationer och risker

Att bli gravid efter 35 års ålder medför vissa ökade risker och komplikationer:

 • Ökad risk för missfall: Äggens kvalitet försämras med åldern. Äldre ägg är mer benägna att utveckla kromosomavvikelser som kan leda till missfall.
 • Gestationsdiabetes: En form av diabetes som utvecklas under graviditet, ökar med åldern. Detta kan påverka både moderns och barnets hälsa under och efter graviditeten.
 • Högt blodtryck: Högre risk att utveckla högt blodtryck under graviditeten, vilket kan leda till tillstånd som preeklampsi, vilket är farligt både för modern och det ofödda barnet.
 • Förlossningskomplikationer: Med åldern ökar även risken för komplikationer under förlossningen, såsom behovet av kejsarsnitt och andra ingripanden.

Behandlingar

På Nordic IVF förstår vi att behoven och omständigheterna kan variera stort när du vill bli gravid efter 35 års ålder. Vi erbjuder därför flera anpassade behandlingar för att möta dessa behov:

 • IVF (In vitro-fertilisering) involverar extraktion av ägg som sedan befruktas i ett laboratorium, så kallad provrörsbefruktning. Efter befruktning återförs embryot till kvinnans livmoder. Lämpligt för kvinnor som har märkt av en minskad fertilitet eller har svårigheter att bli gravida på naturlig väg och kan involvera insemination av donerade ägg och/eller spermier.
 • Äggdonation används när en kvinna inte kan använda sina egna ägg, ofta på grund av minskad äggkvalitet, minskat antal ägg eller genetiska frågor. Att ta emot ägg från en yngre donator ökar chanserna för en framgångsrik befruktning och en hälsosam graviditet.
 • Äggfrysning ger kvinnor en extra möjlighet att bevara fertiliteten medan de fokuserar på karriär eller utbildning. Genom att frysa ägg vid en tidpunkt då de är av högsta kvalitet kan kvinnor planera framtida graviditeter på sina villkor. Detta alternativ är idealiskt för de som inte är redo att bli gravida nu men önskar det i framtiden.
 • Embryobankinginnebär att alla befruktade ägg, eller embryon, fryses efter en IVF-behandling. Detta skiljer sig från äggfrysning där obefruktade ägg fryses ner. Embryobanking kan vara fördelaktigt för par eller ensamstående som planerar för framtida barn, men inte är redo att bli gravida direkt.

Stöd i graviditetsresa

På Nordic IVF är vi dedikerade till att stödja dig genom din resa att bli förälder, anpassat till din livssituation och dina behov. Som Nordens ledande aktör inom fertilitetsbehandlingar är vårt mål är att ge dig den bästa möjliga chansen till att uppnå din dröm om ett barn. Kontakta oss för att lära dig mer om hur vi kan assistera dig i din strävan att bli gravid.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60