Hem » Fakta & råd » Konstgjord befruktning
Senast uppdaterad: 9 nov, 2022

Konstgjord befruktning

Här på Nordic IVF kan vi hjälpa dig med konstgjord befruktning, även kallad assisterad befruktning.

I den här artikeln kommer vi att ge dig fakta om olika typer av konstgjord befruktning, vilka huvudsakligen är insemination och in vitro-fertilisering (IVF). Kännetecknet för en befruktning som är konstgjord är att den delvis sker utanför kroppen.

En konstgjord befruktning kan ske med egna ägg och spermier, med antingen donerade ägg eller donerade spermier och även med donerade, befruktade ägg. I Sverige finns det ingen lag på att någon av föräldrarna måste vara biologiska föräldrar till det blivande barnet.

Här på Nordic IVF har vi lång erfarenhet och stor kunskap inom fertilitet och assisterad befruktning. Vi kan hjälpa till med allt från fertilitetsutredning till befruktning på konstgjord väg. Eftersom vi finns på fyra olika orter är vi dessutom tillgängliga för stora delar av den svenska befolkningen.


Insemination

Om insemiantion är den metod som passar just er beror på vilken typ av fertilitetsproblem ni har. Det är också en vanlig metod för ensamstående kvinnor eller samkönade kvinnliga par som är i behov av donerade spermier. En insemination är den enklaste typen av konstgjord befruktning.

Spermierna insemineras i kvinnan via en tunn kateter som förs in i livmoderhalsen genom kvinnans slida. I änden på katetern sitter en spruta som innehåller preparerade spermier. De här spermierna blir sedan placerade i livmodern och får ta sig till ägget på egen hand för att befrukta det. En insemination kan ske både i kvinnans naturliga cykel och i samband med en framkallad ägglossning som sker med hjälp av en mild hormonbehandling.


In-vitro fertilisering (IVF)

IVF är en metod med högre sannolikhet att lyckas än en insemination. Vanligtvis får kvinnan genomgå en hormonbehandling under cykeln för att fler än ett ägg ska mogna och därmed ge en större chans att få en lyckad behandling. Kort stimulering är det allra vanligaste, då tar kvinnan hormoninjektioner under cirka två veckor. Det finns också ett långt protokoll för stimulering, vilket innebär några veckors användande av nässpray innan injektionerna startas. Detta tar omkring fem veckor totalt.

När äggen är mogna får kvinnan en äggmognadsspruta som gör att äggen blir redo att tas ut, innan ägglossning sker. Under ägguttaget tas de ägg ut som blivit mogna under behandlingen. Befruktning sker senare samma dag genom att  ägg och spermier läggs tillsammans i en odlingsskål. Om spermierna är av låg kvalitet eller antalet är litet kan en mikroinjektion (ICSI) utföras. Då injicerasen spermie in i ägget med en tunn pipett. Det här sker under ett mikroskop.

Efter några dagar får kvinnan komma tillbaka för en insättning av ett befruktatägg. Har flera ägg blivit befruktade kan de övriga bli frysta och därmed ge fler möjligheter till graviditet. Återföringen av embryotsker med en kateter som blir införd i livmodern. Sedan återstår det att vänta på att ta ett graviditetstest efter ett bestämt antal dagar.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60