Hem » Fakta & råd » Fertilitet » HSSG undersökning 
Senast uppdaterad: 20 nov, 2023

HSSG undersökning 

HSSG betyder Hysterosalpingosonografi och är en undersökningsmetod som är viktig inom fertilitetsutredningar. Denna procedur ger oss en unik möjlighet att förstå de utmaningar du kan stå inför i din strävan att bli förälder. Med vårt team av fertilitetsspecialister står vi redo att ge dig en skräddarsydd och omsorgsfull vård. 

HSSG betyder Hysterosalpingosonografi och är en undersökningsmetod som är viktig inom fertilitetsutredningar. Denna procedur ger oss en unik möjlighet att förstå de utmaningar du kan stå inför i din strävan att bli förälder. Med vårt team av fertilitetsspecialister står vi redo att ge dig en skräddarsydd och omsorgsfull vård. 

Vad är en HSSG undersökning?  

HSSG innebär undersökning av äggledare och livmodern med kontrastultraljud. Det är en ultraljudsteknik som ger oss inblick i livmoderns tillstånd och äggledarnas funktion. HSSG är en viktig del i utredningen av kvinnlig fertilitet.  

Så här går undersökningen till 

Under en HSSG-undersökning använder våra specialister en kombination av ultraljud och en lösning som spolas igenom äggledarna för att se om det finns passage. En vanlig orsak till infertilitet är nämligen att ägget inte kan passera genom äggledarna och på så vis inte befruktas eftersom det inte kan komma i kontakt med spermierna. Processen tar vanligtvis bara några minuter och ger oss värdefull information kring din fertilitet och eventuella problem.

När genomförs en HSSG undersökning? 

En HSSG undersökning genomförs vanligtvis under den första halvan av din menstruationscykel, oftast omkring mellan dag 5 och dag 10 efter menstruationens början. Detta tidsfönster väljs för att undvika störning av en eventuell tidig graviditet och för att få de mest tillförlitliga resultaten. 
 

Skillnaden mellan HSSG och HSG med kontrastultraljud 

Skillnaden mellan HSG (Hysterosalpingografi) och HSSG ligger i deras primära användningsområden. HSG är fokuserad på att undersöka livmodern, medan HSSG är inriktad på både livmodern och äggledarna. Valet av metod beror på den specifika utredning som behövs för varje enskild patient. 

Ingår i fertilitetsutredningar  

HSSG är en central del i fertilitetsutredningar. Med vår expertis och teknik kan vi upptäcka eventuella hinder som kan påverka chanserna att bli gravid. Det är ett viktigt steg för att säkerställa optimala förutsättningar för en behandling.  

När kan jag boka en fertilitetsutredning?  

Efter 1 års försök att bli gravid utan att lyckas kan man boka en fertilitetsutredning hos oss på Nordic IVF. Vi välkomnar dig att kontakta oss när som helst för en konsultation och står redo att ge dig stöd och rådgivning genom hela processen, från den första konsultationen till eventuell behandling. 

Inom vissa regioner kan man som par boka tid redan efter 6 månaders försök, då kvinnan passerat 35 år. Detsamma gäller om man redan känner till att det finns någon sjukdom eller diagnos som kan påverka fertiliteten, eller om man har oregelbundna eller uteblivna menstruationer.  

För dig som är ensamstående kvinna eller lever i ett samkönat kvinnligt par och vill genomgå behandling med donerade spermier, kan du boka tid för fertilitetsutredning så snart du har en barnönskan.  

Vad kostar en HSSG undersökning? 

Du hittar våra priser för HSSG- och HSG-undersökning på vår webbplats i den prislista som finns på varje kliniks sida. Vanligtvis är denna undersökning inkluderad i fertilitetsutredningen, men det kan variera beroende på individuella skillnader. Varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60