Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Testa tidigt gravid
Senast uppdaterad: 12 okt, 2023

Testa tidigt gravid

Om man försöker bli gravid är det vanligt att vilja ta ett graviditetstest så tidigt som möjligt. Men hur tidigt kan man testa om man är gravid? Vi ger dig svaret!

Att vänta på svaret om man är gravid kan vara en känslomässigt laddad tid och det är naturligt att vara nyfiken och ivrig att få reda på resultatet så tidigt som möjligt. I den här guiden går vi igenom vikten av när och hur du bör ta ett graviditetstest för att få ett så korrekt och pålitligt resultat som möjligt. Vi förklarar även varför det är viktigt att inte testa för tidigt. 

Hur tidigt kan man testa om man är gravid? 

Det finns olika typer av graviditetstester som varierar i hur tidigt man kan utföra dem. Det finns tester som är extra känsliga och förmår att upptäcka graviditetshormonet, hCG, i urinen tidigare än vanliga tester. Med det sagt är dock ett tidigt test inte helt tillförlitligt vilket innebär att du kan få ett negativt resultat trots att du faktiskt är gravid. Detta beror på att hCG inte har hunnit stiga tillräckligt för att ge ett positivt utslag på stickan. Om du är osäker på ditt resultat är det bra att vänta ett par dagar och sedan ta ett nytt graviditetstest. Då har hCG-nivån stigit något vilket innebär att du troligtvis får ett resultat som är lättare att läsa av. 

Testa samma dag som beräknad mens 

För ett mer tillförlitligt resultat rekommenderar vi dock att du utför testet samma dag eller några dagar efter beräknad mens. Då har hCG hunnit stiga så pass mycket att de flesta graviditetstester ger ett pålitligt resultat. Om din menstruation är oregelbunden eller om du är osäker på när din nästa mens är beräknad, kan du göra ett graviditetstest cirka tre veckor efter oskyddat samlag. 

Följ instruktionerna för ett korrekt resultat 

Ett graviditetstest är ett verktyg som kan ge tidig information om din eventuella graviditet. För att säkerställa ett så exakt resultat som möjligt är det även viktigt att du noggrant följer de medföljande instruktionerna. De olika graviditetstesterna, oavsett om det är stickor eller digitala tester, levereras nämligen med sina egna instruktioner. Oavsett vilket test du väljer är det viktigt att du testar vid rätt tidpunkt och följer testets instruktioner för att undvika ett felaktigt resultat.  

Varför kan ett tidigt test visa falskt-positivt efter en IVF-behandling? 

Efter en IVF-behandling är det vanligt att man vill göra ett graviditetstest för att få ett resultat så snart som möjligt. Det är dock viktigt att veta att ett tidigt positivt graviditetstest kan vara missvisande. Ett för tidigt test kan nämligen reagera på rester av hormonerna som användes under IVF-processen, vilket kan ge ett falskt positivt resultat. När det gäller IVF är det därför viktigt att du är tålmodig och utför graviditetstestet på den dag som din läkare har rekommenderat, vanligtvis cirkla 3 veckor efter uttaget.  

Vi på Nordic IVF finns här och stöttar dig genom hela din IVF-resa. Vårt mål är att erbjuda dig den bästa vården och rådgivningen för att öka dina chanser till en graviditet. Om du har fler frågor eller vill veta mer om IVF, tveka inte att kontakta våra kliniker! 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60