Hem » Fakta & råd » LH och graviditet
Senast uppdaterad: 21 dec, 2022

LH och graviditet

Luteiniserande hormon (LH) är centralt för fortplantningsorganens hälsa. Hormonet bidrar till att reglera ägglossningen och är således viktigt för hela menstruationscykeln.

Hos män reglerar LH-hormonet testosteronhalterna. Kort sagt kan sägas att LH-hormon styr äggstockarnas produktion av progesteron hos kvinnor och testiklarnas produktion av testosteron hos män.

LH och menstruationscykeln

Genom ett aktivt LH stimuleras ägget att släppa från äggstocken. Det är det som vi kallar för ägglossning. Hos kvinnor varierar mängden LH i kroppen beroende på var i cykeln hon befinner sig. Omkring ett-två dygn före ägglossning är halten av LH som högst.

LH produceras i hypofysen, precis som bland annat follikelstimulerende hormon (FSH) gör. Eftersom FSH stimulerar flera hormonella funktioner i kroppen, samverkar LH och FSH på ett intressant sätt.

Det är nämligen genom FSH som östrogenproduktionen stimuleras och just östrogenet har en viktig funktion för LH. Ökningen av östrogenet triggar hypofysen att producera mer LH och då aktiveras i sin tur alltså ägglossningen.

Att mäta LH

Det går att själv mäta mängden LH genom ett så kallat ägglossningstest, som mäter LH i urinen. Det är ett förenklat test som visar antingen positivt eller negativt och effektivast är det att mäta på morgonen när urinen är som mest koncentrerad. Om det är positivt innebär det att ägglossning kommer att ske 24-36 timmar senare.

För att du ska veta när det är lämpligt att börja testa ska du utgå från menstruationscykeln och förstås läsa instruktionerna noggrant, om detta är ett test du gör själv hemma. En genomsnittlig menstruationscykel är 28 dagar men det kan naturligtvis variera, vilket är viktigt att beakta när du ska mäta LH. 

För exakta värden tas ibland ett blodprov exempelvis i samband med en utredning då kvinnan har oregelbundna menstruationerI samband med LH-provet mäts också follikelsimulerande hormon (FSH).

Högt LH-värde

Vid utredning och analys av LH med blodprov på cykeldag 2-3 kan ett högt LH i värde i förhållande till normalt FSH indikerar polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS. Om både FSH och LH är förhöjda är det tecken på låg äggreserv – det vill säga lågt antal ägganlag i äggstockarna. 

Lågt LH-värde

Vid blodprovsanalys av LH på cykeldag 2-3 behöver också en bedömning av FSH-nivån göras. Om både FSH och LH är låga kan det vara tecken på hypofysrubbning. Då behövs hormoninjektioner för att framkalla ägglossning. 

LH hormon gravid – mätningsresultat

Genom att mäta LH-värdet i urinen kan du alltså få en indikation på när din ägglossning kommer att ske. Med ett konventionellt test där du mäter LH-värdet i urinen får du en fingervisning om att ägglossning kan ske inom cirka 24-36 timmar.

Detta är ett viktigt verktyg när du vill lära dig hur din menscykel fungerar för att öka dina chanser att pricka in rätt dagar då du är som mest fertil. Dagarna som du är som mest fertil är dagarna innan ägglossning.

På en klinik kan LH-värdet mätas med ett blodprov och ge grunden för en mer detaljerad analys av dina hormonnivåer och därmed även äggstockarnas och hypofysens hälsa.

LH-hormonet genom livets olika faser

Beroende på hur koncentrationerna av andra könshormoner ser ut i kroppen varierar också produktionen av LH-hormon. Nivåerna varierar inte bara genom menstruationscykeln utan genom olika faser i livet. Vid puberteten börjar hormonet öka och gör det kontinuerligt fram till vuxen ålder. Efter klimakteriet ökar hormonet kraftigt i kroppen eftersom könshormonerna minskar och därmed inte längre signalerar till hypofysen att den ska minska sin produktion av LH-hormon. Därefter faller nivåerna svagt i takt med åldrandet. Nivåerna sjunker med åldern både hos kvinnor och män.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”