Hem » Fakta & råd » LH och graviditet
Senast uppdaterad: 21 dec, 2022

LH och graviditet

Luteiniserande hormon (LH) är centralt för fortplantningsorganens hälsa. Hormonet bidrar till att reglera ägglossningen och är således viktigt för hela menstruationscykeln.

Hos män reglerar LH-hormonet testosteronhalterna. Kort sagt kan sägas att LH-hormon styr äggstockarnas produktion av progesteron hos kvinnor och testiklarnas produktion av testosteron hos män.

LH och menstruationscykeln

Genom ett aktivt LH stimuleras ägget att släppa från äggstocken. Det är det som vi kallar för ägglossning. Hos kvinnor varierar mängden LH i kroppen beroende på var i cykeln hon befinner sig. Omkring ett-två dygn före ägglossning är halten av LH som högst.

LH produceras i hypofysen, precis som bland annat follikelstimulerende hormon (FSH) gör. Eftersom FSH stimulerar flera hormonella funktioner i kroppen, samverkar LH och FSH på ett intressant sätt.

Det är nämligen genom FSH som östrogenproduktionen stimuleras och just östrogenet har en viktig funktion för LH. Ökningen av östrogenet triggar hypofysen att producera mer LH och då aktiveras i sin tur alltså ägglossningen.

Att mäta LH

Det går att själv mäta mängden LH genom ett så kallat ägglossningstest, som mäter LH i urinen. Det är ett förenklat test som visar antingen positivt eller negativt och effektivast är det att mäta på morgonen när urinen är som mest koncentrerad. Om det är positivt innebär det att ägglossning kommer att ske 24-36 timmar senare.

För att du ska veta när det är lämpligt att börja testa ska du utgå från menstruationscykeln och förstås läsa instruktionerna noggrant, om detta är ett test du gör själv hemma. En genomsnittlig menstruationscykel är 28 dagar men det kan naturligtvis variera, vilket är viktigt att beakta när du ska mäta LH. 

För exakta värden tas ibland ett blodprov exempelvis i samband med en utredning då kvinnan har oregelbundna menstruationerI samband med LH-provet mäts också follikelsimulerande hormon (FSH).

Högt LH-värde

Vid utredning och analys av LH med blodprov på cykeldag 2-3 kan ett högt LH i värde i förhållande till normalt FSH indikerar polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS. Om både FSH och LH är förhöjda är det tecken på låg äggreserv – det vill säga lågt antal ägganlag i äggstockarna. 

Lågt LH-värde

Vid blodprovsanalys av LH på cykeldag 2-3 behöver också en bedömning av FSH-nivån göras. Om både FSH och LH är låga kan det vara tecken på hypofysrubbning. Då behövs hormoninjektioner för att framkalla ägglossning. 

LH hormon gravid – mätningsresultat

Genom att mäta LH-värdet i urinen kan du alltså få en indikation på när din ägglossning kommer att ske. Med ett konventionellt test där du mäter LH-värdet i urinen får du en fingervisning om att ägglossning kan ske inom cirka 24-36 timmar.

Detta är ett viktigt verktyg när du vill lära dig hur din menscykel fungerar för att öka dina chanser att pricka in rätt dagar då du är som mest fertil. Dagarna som du är som mest fertil är dagarna innan ägglossning.

På en klinik kan LH-värdet mätas med ett blodprov och ge grunden för en mer detaljerad analys av dina hormonnivåer och därmed även äggstockarnas och hypofysens hälsa.

LH-hormonet genom livets olika faser

Beroende på hur koncentrationerna av andra könshormoner ser ut i kroppen varierar också produktionen av LH-hormon. Nivåerna varierar inte bara genom menstruationscykeln utan genom olika faser i livet. Vid puberteten börjar hormonet öka och gör det kontinuerligt fram till vuxen ålder. Efter klimakteriet ökar hormonet kraftigt i kroppen eftersom könshormonerna minskar och därmed inte längre signalerar till hypofysen att den ska minska sin produktion av LH-hormon. Därefter faller nivåerna svagt i takt med åldrandet. Nivåerna sjunker med åldern både hos kvinnor och män.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60