Hem » Fakta & råd » Befruktning » Fertila dagar efter ägglossning 
Senast uppdaterad: 20 okt, 2023

Fertila dagar efter ägglossning 

När du försöker bli gravid kan kunskap om din fertila period vara avgörande. Det är vanligt att många kvinnor undrar över hur många dagar efter ägglossningen de fortfarande kan bli gravida. Nedan kommer vi gå igenom hur många dagar efter ägglossning kvinnan är fertil och när chansen till befruktning är som störst.   Hur många dagar […]

När du försöker bli gravid kan kunskap om din fertila period vara avgörande. Det är vanligt att många kvinnor undrar över hur många dagar efter ägglossningen de fortfarande kan bli gravida. Nedan kommer vi gå igenom hur många dagar efter ägglossning kvinnan är fertil och när chansen till befruktning är som störst.  

Hur många dagar efter ägglossning är man fertil? 

En kvinna är som mest fertil innan och under ägglossning. Med det sagt kan man fortfarande bli gravid efter att ägglossningen har ägt rum eftersom ägget kan befruktas under ca 24 timmar.  Spermierna kan leva i upp till 5 dygn inuti livmoder och äggledare och för att öka chanserna att bli gravid bör man därför ha samlag några dagar innan och i samband med att ägglossningen inträffar. 

När har jag störst chans att bli gravid? 

Dina chanser att bli gravid är som sagt störst under ägglossningen. Det är då ägget är redo för befruktning. Om du har en regelbunden menstruationscykel är det relativt enkelt att beräkna när dessa dagar infaller. Men kom ihåg att det är viktigt att förstå att varje kvinna är unik.  

Om du har oregelbundna cykler eller svårt att hitta din ägglossning, kan det vara en god idé att konsultera med en specialist inom fertilitet. Vi på Nordic IVF har omfattande erfarenhet och kunskap när det kommer till att hjälpa kvinnor att bli gravida och vi finns här för att ge dig den vägledning du behöver. 

Så här kan du räkna ut dina fertila dagar 

Håll koll på din ägglossning 

Det första steget är att identifiera tidpunkten för din ägglossning. Detta kan du göra genom att använda ett ägglossningstest eller genom att hålla koll på din menstruationscykel och dina symtom på ägglossning. Normalt sett inträffar ägglossningen cirka 14 dagar före nästa förväntade mens. 

Tänk på ägglossningens 24-timmarsfönster 

Eftersom ägget endast är möjligt att befrukta i ca 24 timmar är det viktigt att ha samlag innan och under den tiden om möjligt. Även om spermierna kan överleva längre är chanserna att bli gravid större om de är på plats när ägget släpps. Samlag varannan dag innan och under ägglossningen är rekommendationen för att optimera chansen. 

När kan jag vara säker på att ägglossningen är över? 

Att fastställa exakt när ägglossningen har avslutats kan vara en utmaning men vid en normal menstruationscykel sker som sagt ägglossningen 14 dagar före nästa förväntade mens. Eftersom menstruationscykeln kan variera avsevärt från individ till individ kan det dock vara svårt att förutsäga exakt när ägglossningen sker och när du kan vara säker på att den är över. Speciellt om du har en oregelbunden cykel.  

Använd ett ägglossningstest

För att få en mer exakt och pålitlig indikation på när ägglossningen är över, rekommenderar vi att använda ett ägglossningstest. Dessa tester mäter nivåerna av ägglossningshormonet LH i din urin och hjälper dig att fastställa när ägglossningen närmar sig. Testet tas flera dagar i rad och på så vis märks det när nivåerna stiger och testet visar positivt resultat. När detta omslag visas på testet sker ägglossningen om 24-36 timmar. Kom ihåg att läsa instruktionerna noggrant då det finns många olika sorters tester och de kan fungera på olika vis. 

Sammanfattningsvis är det nödvändigt att förstå att dina fertila dagar efter ägglossning är viktiga och kan vara avgörande när du försöker bli gravid. Var uppmärksam på din kropp och menstruationscykel, men tveka inte att kontakta våra specialister på Nordic IVF om du behöver ytterligare vägledning och stöd i din resa mot att bli förälder. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60