Hem » Fakta & råd » Risker med IVF
Senast uppdaterad: 18 jun, 2024

Risker med IVF

Att påbörja en IVF-behandling kan kännas som ett stort och spännande steg, men vi förstår att det också kan väcka oro och frågor. Vi finns här för att stödja dig genom hela processen och att hjälpa dig förstå både fördelarna och de potentiella riskerna med IVF så att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut.

Fysiska risker

Ovariellt hyperstimuleringssyndrom (OHSS)

I vissa fall kan äggstockarna överreagera på fertilitetsmediciner, vilket kan leda till OHSS. Symtom inkluderar svullnad, buksmärta och illamående. Risken för OHSS är relativt låg, särskilt med moderna behandlingsmetoder. Vi övervakar noggrant dina hormonnivåer och äggstockarna för att minimera risken.

Flerbördsgraviditet

IVF kan öka chansen för flerbördsgraviditeter, såsom tvillingar eller trillingar, vilket kan medföra risker som för tidig födsel och låg födelsevikt. Genom noggrann planering och individuell anpassning av behandlingen arbetar vi för att optimera dina chanser till en trygg och hälsosam graviditet.

Ektopisk graviditet

En viss ökad risk för ektopisk graviditet finns vid IVF, där embryot implanteras utanför livmodern. Detta är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar behandling. Våra erfarna läkare är här för att snabbt identifiera och hantera sådana situationer.

Missfall

Risken för missfall vid IVF är liknande den vid naturliga graviditeter, men kan vara något högre beroende på faktorer som ålder, hälsotillstånd och tidigare graviditetshistoria. Många som söker sig till IVF-behandling har redan en förhöjd risk för missfall på grund av underliggande hälsoproblem eller tidigare misslyckade graviditeter. Vi erbjuder omfattande stöd och uppföljning för att hjälpa dig genom alla faser av din behandling, och vi är här för att ge dig det stöd du behöver om ett missfall skulle inträffa.

Emotionella och psykologiska påfrestningar

  • Stress och ångest: IVF-processen kan vara känslomässigt krävande. Vi erbjuder samtalsstöd för att hjälpa dig hantera stress och ångest som kan uppstå under behandlingen. Våra terapeuter är specialiserade på att stödja par genom denna resa.
  • Besvikelse och sorg: Om en behandling inte lyckas kan känslor av besvikelse och sorg vara svåra att hantera. Vi finns här för att erbjuda det stöd du behöver, både genom samtal och genom att utforska vidare behandlingsalternativ.
  • Ekonomi: IVF-behandlingar kan vara en betydande ekonomisk investering. Vi kan hjälpa dig att förstå alla kostnader och planera för dem på bästa sätt.

Trygghet under IVF-behandlingen

På Nordic IVF Sverige förstår vi att tanken på potentiella risker kan vara skrämmande när man överväger en IVF-behandling. Det är viktigt att veta att du är i trygga händer hos oss. Våra erfarna läkare och vårdpersonal arbetar nära med dig för att minimera riskerna och optimera chanserna för en framgångsrik graviditet. Vi erbjuder ett omfattande stödprogram, inklusive samtalsstöd, för att hjälpa dig hantera både de fysiska och emotionella aspekterna av behandlingen. Genom att kombinera medicinsk expertis med stödjande och anpassad vård, strävar vi efter att skapa en trygg och stöttande miljö för dig och din partner under hela fertilitetsresan.

Vi är med dig varje steg på vägen mot föräldraskap för att ge dig den trygghet och det stöd du behöver. Kontakta oss för att få svar på dina frågor och för att förstå dina risker – vi gör allt för att minimera dem och säkerställa att du får den bästa möjliga vården.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60