Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Äggplock IVF
Senast uppdaterad: 17 jun, 2022

Äggplock IVF

Äggplock är en benämning för uttag av ägg från äggstockarna vid IVF. Det finns fler benämningar för samma ingrepp, exempelvis ägguttag, OPU (ovum pick-up) och äggaspiration. Vid IVF har kvinnan genomgått en hormonstimulering för att ett flertal ägg i äggstockarna ska mogna och bli redo för befruktning. 

Ägguttaget sker den dagen som läkaren planerat utifrån hur äggen utvecklats under stimuleringen. Äggen ligger i vätskefyllda äggblåsor, även kallat folliklar, och läkaren mäter hur deras storlek förändras under stimuleringen genom vaginalt ultraljud (VUL). När äggblåsorna nått den storlek och det antal man önskar, är det dags för kvinnan att ta den sista hormoninjektionen, äggmognadssprutan. 36h senare är det dags för ägguttaget.

Ägguttaget

Dagen för ägguttaget kommer patientparet till kliniken en stund innan själva uttaget ska starta.  Då finns det tid för att klä om och för att hinna träffa den personal som ska vara med under operationen, vilket vanligtvis är en läkare och en sjuksköterska eller barnmorska. Sjuksköterskan sätter in en tunn venkateter i armen för att kunna ge läkemedel direkt till blodet.

Mannen lämnar spermaprov samma dag som ägguttaget sker, antingen på kliniken eller om han föredrar att ta med sig det hemifrån. Inför ägguttaget får han också byta om för att vara med. Om spermier från en donator ska användas förbereds de för befruktning.

Proceduren börjar med att kvinnan får lokalbedövning och ett snabbverkande smärtstillande läkemedel via venkatetern i armen. Äggen hämtas ut genom att en tunn ultraljudsledd nål förs genom slidväggen och punkterar äggblåsorna. Genom nålen som sitter ihop med en tunn slang förs vätskan innehållande äggen till ett provrör. Vätskan tar embryologen i IVF-laboratoriet hand om och analyserar i mikroskopet. Äggen förs sedan över till odlingsskålar innehållande näringslösning som ger äggen en optimal miljö. Dessa ställs i odlingsskåp (Inkubatorer) som håller rätt temperatur och rätt nivå av syre och koldioxid.

Totalt tar hela besöket ca 1,5-2 h, varav själva ägguttaget vanligtvis tar ca 15-20 minuter. Efteråt får kvinnan vila en stund. Embryologerna kommer under dagen sammanföra spermierna med äggen, antingen genom att de båda läggs tillsammans i en odlingsskål där befruktningen sker, eller genom att spermier injiceras in i äggen. Det senare alternativet görs då spermierna är få till antalet, eller att de inte kan simma framåt av egen kraft. Detta kallas ICSI, eller mikroinjektion och utförs av embryologerna med hjälp av specialutrustade mikroskop. Dagen efter ägguttaget undersöks äggen av embryologerna som då kan se vilka av äggen som blivit befruktade.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”