Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Äggplock IVF
Senast uppdaterad: 17 jun, 2022

Äggplock IVF

Äggplock är en benämning för uttag av ägg från äggstockarna vid IVF. Det finns fler benämningar för samma ingrepp, exempelvis ägguttag, OPU (ovum pick-up) och äggaspiration. Vid IVF har kvinnan genomgått en hormonstimulering för att ett flertal ägg i äggstockarna ska mogna och bli redo för befruktning. 

Ägguttaget sker den dagen som läkaren planerat utifrån hur äggen utvecklats under stimuleringen. Äggen ligger i vätskefyllda äggblåsor, även kallat folliklar, och läkaren mäter hur deras storlek förändras under stimuleringen genom vaginalt ultraljud (VUL). När äggblåsorna nått den storlek och det antal man önskar, är det dags för kvinnan att ta den sista hormoninjektionen, äggmognadssprutan. 36h senare är det dags för ägguttaget.

Ägguttaget

Dagen för ägguttaget kommer patientparet till kliniken en stund innan själva uttaget ska starta.  Då finns det tid för att klä om och för att hinna träffa den personal som ska vara med under operationen, vilket vanligtvis är en läkare och en sjuksköterska eller barnmorska. Sjuksköterskan sätter in en tunn venkateter i armen för att kunna ge läkemedel direkt till blodet.

Mannen lämnar spermaprov samma dag som ägguttaget sker, antingen på kliniken eller om han föredrar att ta med sig det hemifrån. Inför ägguttaget får han också byta om för att vara med. Om spermier från en donator ska användas förbereds de för befruktning.

Proceduren börjar med att kvinnan får lokalbedövning och ett snabbverkande smärtstillande läkemedel via venkatetern i armen. Äggen hämtas ut genom att en tunn ultraljudsledd nål förs genom slidväggen och punkterar äggblåsorna. Genom nålen som sitter ihop med en tunn slang förs vätskan innehållande äggen till ett provrör. Vätskan tar embryologen i IVF-laboratoriet hand om och analyserar i mikroskopet. Äggen förs sedan över till odlingsskålar innehållande näringslösning som ger äggen en optimal miljö. Dessa ställs i odlingsskåp (Inkubatorer) som håller rätt temperatur och rätt nivå av syre och koldioxid.

Totalt tar hela besöket ca 1,5-2 h, varav själva ägguttaget vanligtvis tar ca 15-20 minuter. Efteråt får kvinnan vila en stund. Embryologerna kommer under dagen sammanföra spermierna med äggen, antingen genom att de båda läggs tillsammans i en odlingsskål där befruktningen sker, eller genom att spermier injiceras in i äggen. Det senare alternativet görs då spermierna är få till antalet, eller att de inte kan simma framåt av egen kraft. Detta kallas ICSI, eller mikroinjektion och utförs av embryologerna med hjälp av specialutrustade mikroskop. Dagen efter ägguttaget undersöks äggen av embryologerna som då kan se vilka av äggen som blivit befruktade.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60