Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Överstimulering vid IVF
Senast uppdaterad: 18 jun, 2022

Överstimulering vid IVF

Överstimulering var tidigare relativt vanligt vid IVF, men tack vare att behandlingsmetoderna utvecklats så har det blivit ovanligare att kvinnor drabbas. 

Vad händer om du drabbas av överstimulering?

I samband med en IVF-behandling använder man sig av hormoner (follikelstimulerande hormon, FSH) för att det äggblåsorna skall tillväxa. Om man stimulerar med för höga doser kommer det att utvecklas alltför många äggblåsor och då finns risk för överstimulering.

Vanliga symptom är då att man får ont i magen, känner sig svullen och spänd och man kan bli illamående. Man kan samla på sig vätska, främst  i buken, som man ibland får tappa ut. Enstaka patienter får läggas in på på sjukhus för men de allra flesta som blir överstimulerade får endast milda symptom som går över inom någon vecka.

Vilka drabbas av överstimulering?

För att på bästa sätt förutsäga om du har risk för att drabbas av överstimulering görs alltid en utredning innan du startar en IVF-behandling. Man undersöker då hur stor äggreserv du har och väljer en lämplig dos vid stimuleringen. Under behandlingen kontrolleras man också med ultraljud, och ibland provtagning, för att tidigt upptäcka de som riskerar att bli överstimulerade.

IVF-läkare är erfarna och beredda på att justera dosen för att undvika risk för överstimulering. Det finns flera åtgärder att sätta in för att undvika att det sker, bland annat att frysa embryot och istället planera för återföring i nästa cykel då en eventuell graviditet kan öka risken.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har fler frågor!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”