Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Hur lång tid tar det att bli gravid efter spiral? 
Senast uppdaterad: 3 nov, 2023

Hur lång tid tar det att bli gravid efter spiral? 

För många kvinnor är spiral ett praktiskt preventivmedel. Men när önskan om att bli förälder växer fram, kan det uppstå frågor om hur lång tid det tar att bli gravid efter att man fått sin spiral borttagen. Nedan går vi igenom vad en spiral är och hur den fungerar, samt när man kan förvänta sig att bli gravid efter spiral. 

För många kvinnor är spiral ett praktiskt preventivmedel. Men när önskan om att bli förälder växer fram, kan det uppstå frågor om hur lång tid det tar att bli gravid efter att man fått sin spiral borttagen. Nedan går vi igenom vad en spiral är och hur den fungerar, samt när man kan förvänta sig att bli gravid efter spiral. 

Vad är en spiral och vad gör den? 

En spiral är en effektiv form av preventivmedel som sätts in i livmodern för att förhindra oönskad graviditet. Det finns två huvudtyper: kopparspiral och hormonspiral. 

Kopparspiral 

Kopparspiralen verkar genom att avge kopparjoner som dödar spermierna i livmodern och i sin tur hindrar dem från att nå ägget. Den är ett icke-hormonellt preventivmedel som ger skydd under flera år. När du bestämmer dig för att du vill bli gravid kan spiralen enkelt avlägsnas och din fertilitet återgår vanligtvis snabbt till det normala. 

Hormonspiral 

Till skillnad från kopparspiralen så utsöndrar hormonspiralen hormoner direkt i livmodern, så kallat gestagen. Detta hormon påverkar livmodern, livmoderhalsens slemhinna, och sekretet i livmoderhalsen. Den förtunnade livmoderslemhinnan och det tjockare sekret i livmoderhalsen förhindrar tillsammans befruktning och implantation. Det är inte ovanligt att äggstockarna även blir påverkade vilket ofta resulterar i en minskad ägglossningsfrekvens.  

Har man ägglossning med spiral? 

Många kvinnor undrar om de fortfarande upplever ägglossning med spiral. Svaret varierar från individ till individ och beror på vilken typ av spiral du har. 

Med hormonspiral kan ägglossning fortfarande inträffa. Vissa kvinnor märker en minskad ägglossningsfrekvens medan andra bibehåller en normal cykel. Mensen kan ibland vara mer sparsam vilket beror på att livmoderslemhinnan är tunn på grund av hormonet gestagen. En kopparspiral däremot, har inte en direkt påverkan på ägglossningen men en del kvinnor kan uppleva ökad blödning eller smärta under menstruationen. Det är viktigt att diskutera dina specifika behov och bekymmer med din läkare när du överväger spiral som preventivmedel.  

Bli gravid efter ägglossningen kommit igång 

Nu när vi vet att ägglossningen kan påverkas av en hormonspiral, är det rimligt att diskutera hur lång tid det tar att bli gravid efter borttagning av spiralen. Svaret varierar beroende på individuella faktorer och kroppens egna förutsättningar. 

Hormonspiralen påverkar kroppen lokalt i livmodern och inte äggstockarna i samma utsträckning som andra hormonella preventivmedel, såsom p-piller. Därför återgår kroppen oftast snabbt till normal ägglossning efter borttagning av spiralen. För vissa kvinnor kan en graviditet inträffa nästan omedelbart efter att spiralen tagits bort (som tidigast 14 dagar innan mens), medan det för andra kan ta några månader. Generellt sett tar det ungefär en till två månader innan mensen är tillbaka.  

Om det har gått över ett år och du inte har lyckats bli gravid är du varmt välkommen att kontakta oss på Nordic IVF, så att vi tillsammans kan genomföra barnlöshetsutredning.  

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60