Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Överstimulering IVF-behandling
Senast uppdaterad: 4 mar, 2022

Överstimulering IVF-behandling

Vid IVF (provrörsbefruktning) tas ägg ut från äggstockarna för att befruktas med spermier utanför kroppen i ett IVF-laboratorium. För att optimera chanserna att kunna återföra ett befruktat ägg (embryo), med hög kvalitet, till livmodern brukar kvinnan oftast få genomgå en hormonstimulering, för att få flera ägg att mogna. I den naturliga menstruationscykeln är det bara ett ägg (ibland två) som mognar och vid en hormonstimulering är målet att få fram fler mogna ägg för att ha goda förutsättningar för en lyckad behandling.

Hormonerna gör så att de ägganlag som finns i äggstockarna utvecklas och blir till ägg som ligger inuti vätskefyllda äggblåsor. I takt med stimuleringen ökar äggblåsornas storlek, vilket IVF-läkaren följer genom ultraljudsundersökning. När ett antal äggblåsor blivit lagom stora bestämmer läkaren att det är dags att avbryta hormonbehandlingen och bestämma en tid för ägguttaget.

Olika känslighet

Olika kvinnor har olika känslighet för hormoner, vilket gör att den dos som läkaren bestämmer varierar från kvinna till kvinna. Läkaren gör en bedömning av äggreserv bl. a med hjälp av blodprovssvar (AMH) och ultraljud av äggstockarna. Utifrån kvinnans äggreserv beslutar man om dosnivå av hormoninjektionerna. Vid låg äggreserv ges högre doser, och vid hög äggreserv ges lägre doser. Man tar också hänsyn till kvinnans vikt och resultat av eventuella tidigare IVF-behandlingar.

Det kan ibland vara så att hormondosen ändras från en behandling till en annan på grund av att läkaren på föregående behandling kunde se att dosen var antingen för låg eller för hög. Dosen kan också ofta justeras under behandlingens gång för att sänka eller öka hormonpåverkan.

Om dosen är för låg kan det leda till att endast några få ägg eller ibland inga ägg alls utvecklas. Om dosen istället är för hög kan det bli så att äggstockarna svarar kraftigt på hormonerna och för många äggblåsor växer till och utvecklas. I vissa fall kan det bli komplikationer i form av överstimulering (OHSS – ovariellt hyperstimuleringssyndrom). Det är ovanligt att OHSS utvecklas och blir allvarligt, men det är inte ovanligt att kvinnor kan känna av en viss grad av överstimulering. IVF-läkarna kontrollerar alltid utvecklingen i äggstockarna och är bra på att förutse de fall där risken för detta är stor, samt att sätta in åtgärder för att bromsa överstimuleringen.

Symptom på överstimulering

Symptom på att man är på väg att bli överstimulerad är exempelvis svullnad, ömhet/smärta och spänningskänsla över nedre delen av magen, vilket beror på att äggstockarna är förstorade och vätska samlas i buken. Man kan må illa, känna trötthet och nedsatt allmäntillstånd samt ha svårt att ta djupa andetag. Vid dessa symptom ska man alltid höra av sig till sin klinik för att få en bedömning av läkare.

Överstimuleringen kommer i slutet av behandlingen och ibland till och med efter embryoåterföringen. Chansen att bli gravid påverkas inte av detta, men ibland kan läkaren välja att vänta med återföringen till nästa cykel för att undvika att överstimuleringen ska förvärras. Embryot fryses då ner och kvinnan får komma tillbaka för en frysåterföring nästa cykel istället. Återföring av ett fryst embryo görs ofta utan hormonstimulering, eller ibland endast med en lättare form av stimulering.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”