Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Överstimulering IVF-behandling
Senast uppdaterad: 4 mar, 2022

Överstimulering IVF-behandling

Vid IVF (provrörsbefruktning) tas ägg ut från äggstockarna för att befruktas med spermier utanför kroppen i ett IVF-laboratorium. För att optimera chanserna att kunna återföra ett befruktat ägg (embryo), med hög kvalitet, till livmodern brukar kvinnan oftast få genomgå en hormonstimulering, för att få flera ägg att mogna. I den naturliga menstruationscykeln är det bara ett ägg (ibland två) som mognar och vid en hormonstimulering är målet att få fram fler mogna ägg för att ha goda förutsättningar för en lyckad behandling.

Hormonerna gör så att de ägganlag som finns i äggstockarna utvecklas och blir till ägg som ligger inuti vätskefyllda äggblåsor. I takt med stimuleringen ökar äggblåsornas storlek, vilket IVF-läkaren följer genom ultraljudsundersökning. När ett antal äggblåsor blivit lagom stora bestämmer läkaren att det är dags att avbryta hormonbehandlingen och bestämma en tid för ägguttaget.

Olika känslighet

Olika kvinnor har olika känslighet för hormoner, vilket gör att den dos som läkaren bestämmer varierar från kvinna till kvinna. Läkaren gör en bedömning av äggreserv bl. a med hjälp av blodprovssvar (AMH) och ultraljud av äggstockarna. Utifrån kvinnans äggreserv beslutar man om dosnivå av hormoninjektionerna. Vid låg äggreserv ges högre doser, och vid hög äggreserv ges lägre doser. Man tar också hänsyn till kvinnans vikt och resultat av eventuella tidigare IVF-behandlingar.

Det kan ibland vara så att hormondosen ändras från en behandling till en annan på grund av att läkaren på föregående behandling kunde se att dosen var antingen för låg eller för hög. Dosen kan också ofta justeras under behandlingens gång för att sänka eller öka hormonpåverkan.

Om dosen är för låg kan det leda till att endast några få ägg eller ibland inga ägg alls utvecklas. Om dosen istället är för hög kan det bli så att äggstockarna svarar kraftigt på hormonerna och för många äggblåsor växer till och utvecklas. I vissa fall kan det bli komplikationer i form av överstimulering (OHSS – ovariellt hyperstimuleringssyndrom). Det är ovanligt att OHSS utvecklas och blir allvarligt, men det är inte ovanligt att kvinnor kan känna av en viss grad av överstimulering. IVF-läkarna kontrollerar alltid utvecklingen i äggstockarna och är bra på att förutse de fall där risken för detta är stor, samt att sätta in åtgärder för att bromsa överstimuleringen.

Symptom på överstimulering

Symptom på att man är på väg att bli överstimulerad är exempelvis svullnad, ömhet/smärta och spänningskänsla över nedre delen av magen, vilket beror på att äggstockarna är förstorade och vätska samlas i buken. Man kan må illa, känna trötthet och nedsatt allmäntillstånd samt ha svårt att ta djupa andetag. Vid dessa symptom ska man alltid höra av sig till sin klinik för att få en bedömning av läkare.

Överstimuleringen kommer i slutet av behandlingen och ibland till och med efter embryoåterföringen. Chansen att bli gravid påverkas inte av detta, men ibland kan läkaren välja att vänta med återföringen till nästa cykel för att undvika att överstimuleringen ska förvärras. Embryot fryses då ner och kvinnan får komma tillbaka för en frysåterföring nästa cykel istället. Återföring av ett fryst embryo görs ofta utan hormonstimulering, eller ibland endast med en lättare form av stimulering.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60