Hem » Fakta & råd » Vill bli mamma
Senast uppdaterad: 17 apr, 2024

Vill bli mamma

Att fundera över om man vill bli mamma är ett stort steg och innebär många överväganden. För många kommer önskan om att ha barn naturligt medan andra kanske behöver mer tid för att känna efter. Det viktiga är att lyssna på sina egna känslor och reflektera över sin livssituation och framtidsvisioner. En längtan efter att dela sitt liv och sina värderingar med ett barn, och en beredskap att ta sig an de utmaningar som föräldraskap innebär, kan vara tecken på att man är redo.

Vill du skaffa barn?

Fertilitet och barnönskan är djupt förankrade i vår biologi men även starkt påverkade av personliga, sociala och ekonomiska faktorer. Biologiskt sett börjar kvinnor och mäns fertilitet gradvis minska med åldern. Kvinnans äggstockar innehåller en begränsad mängd ägg, och kvaliteten och antal ägg minskar med tiden, vilket gör det svårare att bli gravid och ökar risken för komplikationer under graviditeten. Mäns spermiekvalitet försämras också med åldern, även om detta sker senare än hos kvinnor.

Önskan om barn – kommer det naturligt?

  • Hormonella förändringar: Hormoner som östrogen och progesteron spelar en avgörande roll i kvinnans reproduktionssystem, och deras nivåer kan påverka både önskan och förmågan att bli gravid.
  • Ägglossning: Regelbunden ägglossning är centralt för fertiliteten och påverkar direkt sexdriften genom hormonella ökningar som östrogen och testosteron, vilket höjer sexlusten under den mest fertila perioden.
  • Biologisk klocka: Många kvinnor upplever en ökad längtan efter barn när de närmar sig trettioårsåldern, vilket ofta tillskrivs den så kallade biologiska klockan – en medvetenhet om att den optimala tiden för barnafödande biologiskt sett inte varar för evigt.
  • Genetiska faktorer: Genetik kan också spela in, där vissa kan känna ett starkare begär att skaffa barn baserat på familjehistorik och genetiska faktorer.

Fertilitet

Fertilitet är förmågan att naturligt uppnå en graviditet. För kvinnor innebär detta att ha regelbunden ägglossning och att äggledarna är öppna för att ägget ska kunna möta spermier. För män innebär fertilitet att producera tillräckligt med friska spermier. Fertilitet kan påverkas av många faktorer, inklusive ålder, hälsa, livsstil och sjukdomar. Förståelse för dessa faktorer är avgörande när man överväger att bli förälder.

När är mest optimalt att skaffa barn?

Den mest optimala tiden att skaffa barn ur ett biologiskt perspektiv är när kvinnan är mellan 20 och 30 år gammal. Under denna period är kvinnans fertilitet som högst och riskerna under graviditet och förlossning är generellt lägre. Dock är detta endast en del av ekvationen. Det är även viktigt att överväga personliga, relationella och ekonomiska omständigheter när man beslutar att starta en familj.

Fertilitetsbehandlingar för dig som vill bli förälder

På Nordic IVF erbjuder vi fertilitetsbehandlingar som IVF, äggfrysning och embryobanking. För dig med barnönskan, men som inte kan bli gravid på egen väg eller inte vill blir gravid just nu, som ensamstående, samkönade par och de med fertilitetsproblem. Behandlingarna möjliggör graviditet genom användning av egna eller donerade könsceller, vilket möjliggör flera olika vägar till föräldraskap. Vi erbjuder även samtalsstöd för att stötta dig i processen och varje behandlingsplan anpassas individuellt efter dina specifika behov och önskemål.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60