Hem » Fakta & råd » Få hjälp med ofrivillig barnlöshet i Malmö
Senast uppdaterad: 27 jun, 2023

Få hjälp med ofrivillig barnlöshet i Malmö

Ofrivillig barnlöshet kan vara känslomässigt tufft att gå igenom och många par och kvinnor känner sig ensamma under den här perioden. Det är dock så mycket som 10 - 15 % av alla par som är drabbade av ofrivillig barnlöshet, vilket innebär ungefär vart sjätte par.

Om ni har försökt att få barn i ett år är ni välkomna att ta kontakt med oss på Nordic IVF i Malmö för att boka en fertilitetsutredning. Är du som kvinna över 35 år kan du kontakta oss redan efter sex månaders försök. Vi gör barnlöshetsutredningar för att kunna hjälpa er hitta bästa vägen fram till att få barn. De behandlingar som  erbjuda är bland annat insemination, IVF och donationsbehandlingar.

Ensamstående kvinnor och samkönade par är välkomna att boka tid hos oss för utredning och behandling när önskan om att bilda familj finns, genom behandling med donerade spermier.

Utredning av infertilitet

Det kan finnas flera anledningar till varför ni inte har blivit gravida. Därför börjar vi alltid med en utredning. Under en fertilitetsutredning kommer vi att utreda både mannen och kvinnan.

Vi börjar med att gå igenom er bakgrund gällande hälsa samt om ni äter några mediciner och har några sjukdomar. Därefter kommer vi att göra ultraljudsundersökning av kvinnans livmoder och äggstockar. Mannen kommer att få lämna ett spermaprov som analyseras för att ta reda på hur spermiernas kvalitet är.

Behandling av ofrivillig barnlöshet

Efter att utredningen är klar kan vi gå vidare med att utifrån era förutsättningar hitta det bästa sättet att hjälpa er vidare. För en del par kan det räcka med en enklare behandling, medan andra behöver genomgå en IVF-behandling. Det är lika ofta som orsaker till infertiliteten hittas hos mannen som hos kvinnan. Ibland hittas ingen orsak alls till att graviditeten dröjer, vilket brukar kallas oförklarlig infertilitet.

Stimulering av äggstockar

Om utredningen visar att kvinnan inte har någon ägglossning eller har oregelbundna cykler finns hjälp att få. Ibland kan det räcka att stimulera äggstockarna med läkemedel och på så sätt få igång en ägglossning. IVF-behandling

En behandling som är vanlig är IVF. Det är en behandling där ägget befruktas av spermier utanför kroppen, och sätts sedan tillbaka in i kvinnans livmoder. Förhoppningen är sedan att det befruktade ägget ska fästa inuti livmodern, precis som vid en naturlig befruktning.

Under en IVF-behandling kan man använda mannens spermier eller donerade spermier.Om utredningen visade problem med just spermieproduktionen eller om det gäller ett samkönat par alternativt ensamstående kvinna är behandling med donerade spermier vanligt.

Förberedande hormonbehandling

Inför en IVF-behandling kommer kvinnan att behöva genomgå en hormonbehandling. Det är för att stimulera fram fler mogna ägg att hämta ut.Hormonbehandlingen sker genom dagliga injektioner under ca 10 dagar. Dettautför kvinnan eller paret hemma på egen hand efter noggrann genomgång på kliniken. Det är viktigt att man känner sig trygg med alla stegen i behandlingen.

Ägguttag och befruktning

Efter ca 10 dagarär det dags att hämta ut ägg från kvinnans äggstockar, som ska bli befruktade av spermierna. Det finns två sätt att befrukta äggen – antingen sker det genom att äggen läggs i en odlingsskål tillsammans med spermierna. Spermierna simmar då själva till ägget. Skulle spermierna inte ha tillräckligt med kraft för att själva befrukta ägget i odlingsskålen kan de injiceras in i äggen, vilket är det andra alternativet. Det kallas mikroinjektion, ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjektion)..

Dagen efter ägg och spermier förts samman undersöks hur många av äggen som blivit befruktade. Efter några dagar gör man en bedömning av vilket embryo som har störst chans till att kunna ge upphov till graviditet. Det embryot blir då återfört till kvinnans livmoder.

Efter återinförandet kommer kvinnan att ta gulkroppshormon för att öka chanserna att embryot fäster. Cirka tre veckor efter ägguttaget ska kvinnan sedan ta ett graviditetstest för att se om behandlingen lyckats.

Oavsett om testet blev positivt eller negativt är det viktigt att återkoppla till vår klinik, vi vill gärna veta hur det har gått för dig. Om testet är positivt bokas ett ultraljud in. Om det är negativt följer vi upp er behandling och hur ni vill gå vidare.

Varmt välkommen att ta kontakt med oss för mer information och bokning av utredning eller besök för planering av behandling. Vi följer dig genom hela processen för att du ska känna dig trygg.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60