Hem » Fakta & råd » Gravid efter 35
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Gravid efter 35

De flesta vet att fertiliteten sjunker med åldern, särskilt hos kvinnor. Omkring 35-årsåldern brukar fertiliteten minska snabbare än innan. Vid 40-årsåldern brukar många kvinnor uppleva uttalade problem med att bli gravida, även om det givetvis finns individuella skillnader. Även männens fertilitetpåverkas av ålder, dock inte i samma utsträckning som för kvinnor.

Om du vill bli gravid efter 35 och dina försök inte fungerar finns det hjälp att få. Har ni som par försökt i åtminstone ett år går det bra att boka tid för fertilitetsutredning på en av våra kliniker.

Fertilitetsbehandlingar

Hur länge det tar att bli gravid varierar mellan olika par. Ungefär 25 % av alla heterosexuella par behöver mer än ett år innan en graviditet sker. Om mer än ett år har gått är det bra att påbörja en fertilitetsutredning. Kontrollera även hur det ligger till i just din region om du är över 35. I vissa fall kan du få utredas redan efter sex månader. Utredningen kan också få göras tidigare om kvinnan har en oregelbunden menstruationscykel. Detsamma gäller för män som vet att de haft en inflammation i testiklarna eller om någon i parrelationen har haft klamydia.

Under en utredning undersöks både kvinnan och mannen på olika sätt för att se vad som ligger till grund för den uteblivna graviditeten. Bland annat analyserar vi spermaprov från mannen samt undersöker kvinnans äggreservÄven äggledarna kontrolleras och kan även spolas vid behov för att kontrollera om det finns passage.

Insemination

En insemination innebär att spermierna förs in i livmodern via en tunn kateter. Den här behandlingen kan antingen ske med mannens egna spermier eller med donerade spermier. En insemination kan bli aktuell av flera orsaker också om par av någon anledning inte kan ha sexuellt umgänge.

IVF-behandling

På våra kliniker utför vi IVF-behandling, även kallade provrörsbefruktning. Det här är en behandling som sker i flera steg och även här kan spermierna antingen vara mannens eller en donators.

Det går till på ungefär samma sätt för alla. Efter fertilitetsutredningen får kvinnan påbörja en hormonstimulering, för att få flera ägg att mogna samtidigt. Aktiviteten i äggstockarna blir kontrollerade med ultraljud regelbundet under perioden. Då äggen är redo plockas de ut för att på så sätt kunna befruktas.

Vi preparerar mannens spermier för att de bästa ska bli tillvaratagna. Befruktningen sker i laboratoriet och de befruktade äggen följs upp under några dagar. Vanligtvis blir flera ägg befruktade samtidigt och återföring sker efter några dagar. Därefter får paret vänta ett par veckorför att se om det blir en graviditet eller inte. För att veta tas ett graviditetstest. Övriga befruktade ägg som är av god kvalitet kan frysas in för återföring vid ett senare tillfälle.

Äggfrysning är också ett alternativ för dig som inte vill ha barn just nu men som vill sparaägg för framtidennär du är redo för en graviditet. Du kan i det här fallet frysa obefruktade ägg för framtida befruktning och återföring. Det är också ett sätt som kan öka dina chanser att bli gravid efter 35.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60