Hem » Fakta & råd » Gravid efter 35
Senast uppdaterad: 12 maj, 2023

Gravid efter 35

De flesta vet att fertiliteten sjunker med åldern, särskilt hos kvinnor. Omkring 35-årsåldern brukar fertiliteten minska snabbare än innan. Vid 40-årsåldern brukar många kvinnor uppleva uttalade problem med att bli gravida, även om det givetvis finns individuella skillnader. Även männens fertilitetpåverkas av ålder, dock inte i samma utsträckning som för kvinnor.

Om du vill bli gravid efter 35 och dina försök inte fungerar finns det hjälp att få. Har ni som par försökt i åtminstone ett år går det bra att boka tid för fertilitetsutredning på en av våra kliniker.

Fertilitetsbehandlingar

Hur länge det tar att bli gravid varierar mellan olika par. Ungefär 25 % av alla heterosexuella par behöver mer än ett år innan en graviditet sker. Om mer än ett år har gått är det bra att påbörja en fertilitetsutredning. Kontrollera även hur det ligger till i just din region om du är över 35. I vissa fall kan du få utredas redan efter sex månader. Utredningen kan också få göras tidigare om kvinnan har en oregelbunden menstruationscykel. Detsamma gäller för män som vet att de haft en inflammation i testiklarna eller om någon i parrelationen har haft klamydia.

Under en utredning undersöks både kvinnan och mannen på olika sätt för att se vad som ligger till grund för den uteblivna graviditeten. Bland annat analyserar vi spermaprov från mannen samt undersöker kvinnans äggreservÄven äggledarna kontrolleras och kan även spolas vid behov för att kontrollera om det finns passage.

Insemination

En insemination innebär att spermierna förs in i livmodern via en tunn kateter. Den här behandlingen kan antingen ske med mannens egna spermier eller med donerade spermier. En insemination kan bli aktuell av flera orsaker också om par av någon anledning inte kan ha sexuellt umgänge.

IVF-behandling

På våra kliniker utför vi IVF-behandling, även kallade provrörsbefruktning. Det här är en behandling som sker i flera steg och även här kan spermierna antingen vara mannens eller en donators.

Det går till på ungefär samma sätt för alla. Efter fertilitetsutredningen får kvinnan påbörja en hormonstimulering, för att få flera ägg att mogna samtidigt. Aktiviteten i äggstockarna blir kontrollerade med ultraljud regelbundet under perioden. Då äggen är redo plockas de ut för att på så sätt kunna befruktas.

Vi preparerar mannens spermier för att de bästa ska bli tillvaratagna. Befruktningen sker i laboratoriet och de befruktade äggen följs upp under några dagar. Vanligtvis blir flera ägg befruktade samtidigt och återföring sker efter några dagar. Därefter får paret vänta ett par veckorför att se om det blir en graviditet eller inte. För att veta tas ett graviditetstest. Övriga befruktade ägg som är av god kvalitet kan frysas in för återföring vid ett senare tillfälle.

Äggfrysning är också ett alternativ för dig som inte vill ha barn just nu men som vill sparaägg för framtidennär du är redo för en graviditet. Du kan i det här fallet frysa obefruktade ägg för framtida befruktning och återföring. Det är också ett sätt som kan öka dina chanser att bli gravid efter 35.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”