För att få boka tid för IVF behöver paret eller kvinnan genomgå en fertilitetsutredning innan, där en läkare utreder om det finns någon orsak till infertiliteten och bedömer förutsättningen för att bli gravid.
Det är när denna utredning är klar, då läkare och patienter går igenom alla testresultat och analyssvar, man kan börja diskutera möjliga vägar att gå för att få hjälp. IVF kan då vara en metod som kan öka chansen att lyckas.
Väntetider
När paret bestämt sig för att det är IVF som man vill genomgå kan de antingen att få en remiss till ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus, ifall de uppfyller de kriterier som finns, eller välja att betala privat för behandlingen. Inom regionerna är det ibland väntetider, men det ser väldigt olika ut från region till region, samtidigt som det varierar kraftigt i olika perioder. Vanligtvis får man komma på ett första planeringsmöte med läkare inom någon månad, och efter det är väntetiden mellan 3-12 månader för att starta själva behandlingen, beroende på var i Sverige man bor. Aktuella väntetider brukar finnas på mottagningens webbsida.
I de flesta regioner kan man, genom att åberopa vårdgarantin, söka sig till andra delar av landet ifall hemortens region inte kan uppfylla vårdgarantin.
Privat finansiering
Privata kliniker har kortare väntetider på grund av att de inte har samma patienttryck som sjukhusen. Hos våra kliniker får man oftast träffa en läkare inom några veckor och planera sin behandling. Därefter brukar det inte vara så mycket mer väntetid än att vänta in kvinnans menstruationscykel för att kunna påbörja hormonstimuleringen.
Det finns olika orsaker till att patienter väljer att betala privat för sin behandling, och det är inte enbart på grund av att väntetiden ofta är kortare. I en del fall finns inget annat val ifall man beslutat sig för att genomgå IVF. Det kan vara så att de kriterier som regionen satt upp för offentligt finansierad behandling inte uppfylls, avseende exempelvis åldern. Privatkliniker har oftast en högre åldersgräns. Det kan också vara så att man har gemensamma barn sen tidigare, vilket också medför att behandling via regionen inte är möjligt.
IVF med donerade spermier eller ägg
Från och med 1 januari 2019 är det tillåtet för privata kliniker att utföra IVF med donerade könsceller (ägg och spermier). Detta har tidigare i Sverige bara varit tillåtet på universitetssjukhusen, och väntetiden har varit längre än för vanlig IVF eftersom tillgången på donerade spermier och ägg är begränsad.
Våra kliniker erbjuder både IVF med donerade ägg och/eller donerade spermier. Detta ger ytterligare fler chansen att bilda familj.
Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!