Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Vad är TESA?
Senast uppdaterad: 19 mar, 2022

Vad är TESA?

TESA står för Testikulär Spermie Aspiration och är en teknik som utnyttjas när sädesledarna är blockerade, men spermieproduktionen ändå fungerar som den ska. Sädesledarna kan vara blockerade av flera orsaker. Bland annat på grund av skador eller infektioner.

Det finns även vissa tillstånd som gör att sädesvätskan töms i urinblåsan. För att veta om det finns spermier i testiklarna för som går att använda för en IVF-behandling kan man göra TESA som en del av en utredning då man tidigare sett att det inte finns spermier i ejakulatet.

Hur går det till?

Själva proceduren sker antingen med lokalbedövning eller under narkos. Med en nål tar läkaren ett vävnadsprov från testikeln och embryologerna i IVF-laboratoriet undersöker vävnadsprovet i mikroskop för att se om det finns några spermier i testikelvävnaden. Punktionerna för att få ut vävnad kan upprepas några gånger på varje testikel.

Om embryologerna hittar levade spermier i proverna kan dessa tvättas och frysas in för att sedan användas vid IVF. För de män som har någon form av hinder i sädesledarna kan detta vara enda chansen att få ett biologiskt barn.

Tänk på

Du bör vara medveten om att det är långt ifrån alla män med hinder i sädesledaren, som har någon spermieproduktion och i de fall som produktionen finns är det inte säkert att spermierna är friska nog för att klara den påfrestning som nedfrysning och upptining innebär.

Det finns inte heller någon garanti för att man hittar några spermier vid punktionerna. Hittar man inga spermier kan man överväga att använda sig av en spermiedonator om det fortfarande finns en önskan om att bilda familj.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du har fler frågor!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”