Hem » Fakta & råd » Positivt ägglossningstest gravid
Senast uppdaterad: 27 jun, 2023

Positivt ägglossningstest gravid

Ett ägglossningstest är till för att hjälpa till när ni försöker bli gravida. De hjälper dig att hålla koll på när sannolikheten för befruktning är som störst.

Det kan vara svårt att veta just när ägglossningen sker eftersom inte alla kvinnor har symtom och känner av den. Med hjälp av ett ägglossningstest kan du veta när intervallet för ägglossning och möjlig befruktning äger rum.

Ägglossningstest mäter luteiniserande hormonet (LH), vilket är ägglossningshormonet. Det här hormonet ökar ca ett dygn innan ägglossningen äger rum och du kan därmed med hjälp av testen se när det börjar närma sig ägglossning.

LH mäts i urinen varje dag under en period i menscykeln. Ägglossning sker omkring 14 dagar innan kommande mens. Att lära känna sin menscykel och därmed när ägglossningen sker hjälper till att öka chansen att bli gravid eftersom det är i samband med ägglossning som chansen att bli gravid är som störst.

Få hjälp att bli gravid med ägglossningstest

Om ni som par har försökt bli gravida ett tag utan att lyckas kan det första steget vara att testa med ägglossningstest. Även om de inte visar exakt på dagen när ägglossningen sker ger de ett hum om när sannolikheten för befruktning är som störst. Eftersom spermierna kan leva i upp till fem dygn i livmoder och äggledare behöver ni inte ha samlag på den specifika ägglossningsdagen för att befruktning ska vara möjlig. Samlag varannan eller var tredje dag i anslutning till ägglossningen är rekommendationen för att ha en god chans till befruktning. .

Genom att ha koll på när du är fertil går det att planera in när ni bör ha samlag för att öka era möjligheter. Om det inte lyckas  inom loppet av ett år brukar en fertilitetsutredning rekommenderas. Då tar vi tester på både man och kvinna för att se om vi kan hitta orsaken till problemen. Det finns flera olika orsaker hos båda parter som kan ligga bakom att en graviditet uteblir.

Viktigt att tänka på när ni använder ägglossningstest

Det finns flera olika ägglossningstest på marknaden, som kan fungera på lite olika sätt. Du kan hitta både digitala test och stickor med streck.

Det allra viktigaste är att du läser igen de instruktioner som följer med just den testtyp du köper. På så sätt vet du hur och när du ska använda dem för att få rättvisande resultat. Eftersom instruktionerna skiljer sig beroende på test åt är det här extra viktigt.

Tecken på ägglossning

Det finns få symtom på ägglossning som du kan hålla utkik efter när testen visar att ägglossningen är på väg. Det kan hjälpa dig att lära känna kroppen och lära dig när du har ägglossning. Dock är det svårt eftersom många kvinnor inte känner av några symtom alls. Det vanligaste symtomet är diffus smärta i nedre delen av magen och ibland en liten blödning.

För att inte missa ägglossningen, vilket är den period då chansen är som störst att bli gravid, är vår rekommendation att ni använder ägglossningstest när ni vill bilda familj. Om du som kvinna har problem som exempelvis oregelbundna cykler, vilket kan innebär svårigheter att ta reda på när ägglossning sker, är du varmt välkommen att kontakta våra kliniker. Detsamma gäller om ni försökt bli gravida i ett år eller längre utan resultat.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60