Hem » Fakta & råd » Fertilitet » Graviditetstest positivt efter några timmar 
Senast uppdaterad: 4 mar, 2024

Graviditetstest positivt efter några timmar 

Att göra ett graviditetstest kan vara en stund fylld av förväntan och nervositet. Tydliga och pålitliga resultat är avgörande, och en fråga som ofta dyker upp är vad ett graviditetstest som visar ett positivt resultat efter några timmar betyder. Detta är en aspekt som kan vara förvirrande och i denna text hjälper vi dig att förstå vad detta testresultat kan bero på.  

Att göra ett graviditetstest kan vara en stund fylld av förväntan och nervositet. Tydliga och pålitliga resultat är avgörande, och en fråga som ofta dyker upp är vad ett graviditetstest som visar ett positivt resultat efter några timmar betyder. Detta är en aspekt som kan vara förvirrande och i denna text hjälper vi dig att förstå vad detta testresultat kan bero på.  

Vikten av att följa medföljande instruktioner 

När du genomför ett graviditetstest är det viktigt att följa instruktionerna noggrant. De flesta test rekommenderar att du läser av resultatet inom en viss tidsram, ofta några minuter efter testet. Ett test som initialt visar ett negativt resultat men sedan ändrar sig till positivt efter några timmar, kan skapa osäkerhet. 

Tidsramen varierar mellan olika tester 

Tidsramen för att läsa av ett graviditetstest varierar beroende på märke och typ av test, men generellt sett rekommenderas det att resultatet avläses inom 3–5 minuter efter att testet har genomförts.  

Om resultatet läses av för tidigt kan det hända att testet inte har haft tillräckligt med tid att reagera på hCG-nivåerna i urinen, vilket kan leda till ett falskt negativt resultat. Om resultatet läses av för sent, efter den rekommenderade tidsramen, kan det istället uppstå avdunstningslinjer som felaktigt kan tolkas som ett positivt resultat. 

HCG och avdunstningslinjer 

Ett graviditetstest mäter nivån av hormonet hCG (human chorionic gonadotropin) i urinen, ett hormon som produceras under graviditeten. Efter befruktningen börjar nivåerna av hCG att stiga, vilket gör det möjligt för testet att upptäcka en graviditet. Man kan som tidigast ta ett graviditetstest, och förvänta sig ett tillförlitligt resultat, samma dag eller några dagar efter beräknad menstruation, vanligtvis cirka två veckor efter befruktningen. Detta beror på att hormonet hCG börjar produceras i kroppen strax efter att ett befruktat ägg har implanterats i livmoderns vägg, vilket vanligtvis sker 6–10 dagar efter befruktningen. 

De linjer som dyker upp efter den rekommenderade avläsningstiden kallas för avdunstningsliner. Dessa uppstår vanligtvis när urinen på testet avdunstar och lämnar ett svagt streck, likt vid ett positivt graviditetstest. Dessa linjer är ofta gråa eller mycket bleka och ska inte tolkas som ett positivt resultat. 

När och hur man ska testa på nytt? 

Om du stöter på denna situation är det bäst att göra ett nytt test och läsa av testet inom den rekommenderade avläsningstiden. För optimal noggrannhet, överväg att ta testet med första morgonurinen, då hCG-koncentrationen är som högst.  

Digitala graviditetstester som alternativ  

För de som söker ytterligare tydlighet kan digitala graviditetstester vara ett alternativ. Dessa tester ger ett klart ”Gravid” eller ”Inte gravid”-resultat, utan de tvetydigheter som traditionella linjetester kan medföra. Digitala tester kan alltså vara särskilt användbara för att undvika tolkningsfel relaterade till avdunstningslinjer. 

Kontakta vården om du är osäker 

Om du upplever osäkerhet kring dina graviditetstestresultat kan det vara klokt att söka professionell rådgivning. En vårdgivare kan ta blodprov som mäter hCG-nivåerna mer exakt än hemmatester och kan även ge vägledning baserat på dina specifika omständigheter. Detta steg kan vara särskilt viktigt för dem som har upplevt fertilitetsproblem eller som har frågor kring sin reproduktiva hälsa. 

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60