Hem » Fakta & råd » Svårstimulerad IVF
Senast uppdaterad: 23 mar, 2023

Svårstimulerad IVF

Med IVF har vi hjälpt många människor att bli gravida. Men hur framgångsrik en IVF-behandling blir kan variera beroende på flera faktorer

En utmaning som kan uppstå under en IVF-behandling är att äggstockarna svarar dåligt på stimuleringen. Dålig respons vid IVF kan vara en tuff sak att möta under sin behandling.

Hos oss är vi mycket måna om att du som genomgår en IVF-behandling får en individuell behandlingsplan som du känner möter dina specifika behov och förutsättningar. Vi gör allt för att hjälpa dig på vägen mot att bilda familj.

Här nedan kommer vi att förklara hur en IVF-behandling fungerar, varför vi stimulerar äggstockarna vid IVF och vad vi kan göra vid fall av svårstimulerad IVF.

Så här går IVF till

IVF är en behandling som används för att hjälpa dig som upplever svårigheter med att bli gravid eller för dig som lever i ett samkönat par eller är ensamstående kvinna och vill göra IVF med donerade spermier.

Behandlingen går ut på att vi hämtar mogna ägg från dina äggstockar och befruktar dem med spermier utanför kroppen. Därefter återförs det befruktade ägget, som nu blivit ett embryo, tillbaka till din livmoder. Målet med en IVF-behandling är att hjälpa människor som kämpar med fertilitetsproblem att uppnå en graviditet och få barn.

Stimulering av äggstockarna med mediciner

När du påbörjar en IVF-behandling är första steget att påbörja stimulering av äggstockarna. Under den här processen får du läkemedel som kommer att stimulera dina äggstockar att producera fler mogna ägg.

Anledningen till det här är att fler ägg  som mognar i äggstockarna, ger större chans att  under IVF-behandlingen få fram embryon med hög kvalitet

Olika förutsättningar beroende på äggreserv

Alla kvinnor har olika antal ägganlag i sina äggstockar och spannet är stort. Kvinnor med ett högre antal ägganlag, har en större så kallad äggreserv. De kvinnor med en lägre äggreserv har i sin tur andra förutsättningar, och kan ibland uppleva större svårigheter under IVF-behandlingen.

Antalet ägg som en kvinna har påverkas av olika faktorer, som exempelvis ålder och genetik. Men även olika medicinska tillstånd kan påverka.

Hormondos vid en lägre äggreserv

Dina förutsättningar för att få barn med hjälp av IVF, står inte och faller med storleken på din äggreserv. Det finns verktyg som vi kan använda för att, även vid svårstimulerad IVF, stimulera äggstockarna.

En lägre äggreserv kan behöva en högre dos av hormoner vid stimulering. Den högre dosen kan hjälpa till att öka chansen för att  ett antal ägg mognar under behandlingen och kan tas ut för befruktning.

Vid svårstimulerad IVF

Ibland händer det att IVF-behandlingen inte fungerar för att få fram ett ägg som kan befruktas. I de fall där responsen på stimulering av äggstockarna genom hormoner uteblir eller blir väldigt låg, kan vi behöva justera behandlingen. Det finns även chans att få barn genom andra metoder om inte IVF med de egna äggen fungerar, exempelvis äggdonation.

Vid äggdonation doneras  ägg från en annan kvinna, som genomgått hormonstimulering och ägguttag. De kan sedan befruktas och efter det överföras till livmodern hos den mottagande kvinnan .

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60