Hem » Fakta & råd » Svårstimulerad IVF
Senast uppdaterad: 23 mar, 2023

Svårstimulerad IVF

Med IVF har vi hjälpt många människor att bli gravida. Men hur framgångsrik en IVF-behandling blir kan variera beroende på flera faktorer

En utmaning som kan uppstå under en IVF-behandling är att äggstockarna svarar dåligt på stimuleringen. Dålig respons vid IVF kan vara en tuff sak att möta under sin behandling.

Hos oss är vi mycket måna om att du som genomgår en IVF-behandling får en individuell behandlingsplan som du känner möter dina specifika behov och förutsättningar. Vi gör allt för att hjälpa dig på vägen mot att bilda familj.

Här nedan kommer vi att förklara hur en IVF-behandling fungerar, varför vi stimulerar äggstockarna vid IVF och vad vi kan göra vid fall av svårstimulerad IVF.

Så här går IVF till

IVF är en behandling som används för att hjälpa dig som upplever svårigheter med att bli gravid eller för dig som lever i ett samkönat par eller är ensamstående kvinna och vill göra IVF med donerade spermier.

Behandlingen går ut på att vi hämtar mogna ägg från dina äggstockar och befruktar dem med spermier utanför kroppen. Därefter återförs det befruktade ägget, som nu blivit ett embryo, tillbaka till din livmoder. Målet med en IVF-behandling är att hjälpa människor som kämpar med fertilitetsproblem att uppnå en graviditet och få barn.

Stimulering av äggstockarna med mediciner

När du påbörjar en IVF-behandling är första steget att påbörja stimulering av äggstockarna. Under den här processen får du läkemedel som kommer att stimulera dina äggstockar att producera fler mogna ägg.

Anledningen till det här är att fler ägg  som mognar i äggstockarna, ger större chans att  under IVF-behandlingen få fram embryon med hög kvalitet

Olika förutsättningar beroende på äggreserv

Alla kvinnor har olika antal ägganlag i sina äggstockar och spannet är stort. Kvinnor med ett högre antal ägganlag, har en större så kallad äggreserv. De kvinnor med en lägre äggreserv har i sin tur andra förutsättningar, och kan ibland uppleva större svårigheter under IVF-behandlingen.

Antalet ägg som en kvinna har påverkas av olika faktorer, som exempelvis ålder och genetik. Men även olika medicinska tillstånd kan påverka.

Hormondos vid en lägre äggreserv

Dina förutsättningar för att få barn med hjälp av IVF, står inte och faller med storleken på din äggreserv. Det finns verktyg som vi kan använda för att, även vid svårstimulerad IVF, stimulera äggstockarna.

En lägre äggreserv kan behöva en högre dos av hormoner vid stimulering. Den högre dosen kan hjälpa till att öka chansen för att  ett antal ägg mognar under behandlingen och kan tas ut för befruktning.

Vid svårstimulerad IVF

Ibland händer det att IVF-behandlingen inte fungerar för att få fram ett ägg som kan befruktas. I de fall där responsen på stimulering av äggstockarna genom hormoner uteblir eller blir väldigt låg, kan vi behöva justera behandlingen. Det finns även chans att få barn genom andra metoder om inte IVF med de egna äggen fungerar, exempelvis äggdonation.

Vid äggdonation doneras  ägg från en annan kvinna, som genomgått hormonstimulering och ägguttag. De kan sedan befruktas och efter det överföras till livmodern hos den mottagande kvinnan .

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”