Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Endometrios
Senast uppdaterad: 7 jun, 2022

Endometrios

Endometrios är en sjukdom med många ansikten. Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer på andra ställen i kroppen än inuti livmodern. Denna slemhinna växer och stöts av precis i takt med menstruationscykeln. Det uppstår då en mensblödning runt det område där endometrios sitter.

Endometrios – en vanlig och undanskymd sjukdom

Vanligt är endometrios på bukhinnan bakom livmodern och i äggstocken. När blödning uppstår retas bukhinnan vilket kan leda till sammanväxningar och infertilitet. En del kvinnor kan ha ont på djupet i samband med samlag och vissa patienter har kraftig mensrelaterad buksmärta medan andra inte känner något alls.

Hur vanligt är endometrios och hur ställs diagnos?

Om vävnadsprov från symptomfria kvinnor tas och man undersöker dessa i mikroskop, så kan man påvisa endometrios hos upp till var tredje kvinna. De flesta har inga besvär alls. Ungefär var tionde menstruerande har symptom som är förenliga med endometrios, dvs djup samlagssmärta och mycket mensvärk. Diagnosen ställs vanligen med ultraljud. Ofta upptäcks det som ett bifynd vid operation.

Hur påverkar endometrios dina chanser att bli gravid?

Det är långt ifrån alla endometriospatienter som drabbas av infertilitet, men det kan i vissa fall innebära att det ta längre tid att få barn. Endometriospatienter är ofta subfertila d.v.s. att deras chanser att bli gravida på naturlig väg är mindre, men om det tar tid finns det hjälp att få och IVF-behandling är den bästa behandlingsmetoden vid infertilitet och endometrios

Om man inte önskar graviditet är den vanligaste behandlingen av endometrios en kombination av smärtstillande och hormonbehandling. Vanligast är att ta kontinuerlig p-piller behandling, det innebär att mensblödningarna slutar och det leder även till att endometriosen inte progredierar (fortsätter utvecklas). Behandlingen gör att patienterna blir av med de besvärande symptomen och sjukdomen blir inaktiv. I svårare fall kan en operation behövas för att ta bort endometrioshärdar eller åtgärda sammanväxningar i buken.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker vid frågor!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60