Hem » Fakta & råd » Vad är yttre befruktning?
Senast uppdaterad: 14 dec, 2022

Vad är yttre befruktning?

Om en befruktning sker utanför kroppen kallas det ibland yttre befruktning. Många sammanhang där uttrycket yttre befruktning används handlar om befruktning i djurvärlden, exempelvis hos fiskar.

Befruktning hos människan kan också ske utanför kroppen, vilket kallas assisterad befruktning, eller provrörsbefruktning. Själva befruktningen sker då på ett laboratorium i glaskärl eller provrör.

Vem får utföra en yttre befruktning?

I Sverige finns ett flertal kliniker som utför assisterad befruktning, där behandlingar finansieras både privat eller genom regionen.

Hos någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö får du träffa en läkare som planerar din behandling, vilka mediciner som ska användas och i vilka doser medicinerna ska tas. Våra medarbetare har gedigen kunskap och lång erfarenhet av fertilitetsbehandlingar och vi utför både utredningar och behandlingar inom ofrivillig barnlöshet.

IVF som en yttre befruktning

Idag är IVF det viktigaste verktyget vi har för att behandla ofrivillig barnlöshet. Provrörsbefruktning, eller IVF som det också ofta kallas (In Vitro-Fertilisering) är en fertilitetsmetod där ägg plockas ut ur äggstockarna för att sedan bli befruktade utanför kroppen, via ett laboratorium.

Äggen plockas ut med hjälp av ultraljud under lokalbedövning. Därefter befruktas äggen i laboratoriet genom att kliniken tillsätter spermier till äggen i en odlingsskål.

Ofrivillig barnlöshet

Det är vanligt med ofrivillig barnlöshet idag. Cirka 19 000 personer per år genomför en IVF-behandling. Ofrivillig barnlöshet betyder att du ska ha försökt bli gravid på egen hand i minst ett års tid. Det finns många orsaker till ofrivillig barnlöshet, till exempel kan det bero på spermiernas kvalitet eller kvinnans äggproduktion. IVF kan också vara en lösning för samkönade par samt ensamstående kvinnor som önskar bilda familj genom behandling med donerade spermier.

Manlig infertilitet

Det kan finnas olika anledningar till varför spermierna inte kan befrukta ägget. Nedsatt spermieproduktion är en vanlig orsak. Andra anledningar kan vara låg spermierörlighet, vilket gör det svårare för spermierna att simma till ägget.

Kvinnlig infertilitet

Ju äldre kvinnan blir, desto mindre ägg producerar hon. Ett lågt så kallat AMH-värde kan vara ett tecken på att det kommer att bli svårare att bli gravid. En graviditet blir möjlig först när ett ägg lossnar från äggstocken och kommer in i äggledaren.

Samkönade par

I Sverige har samkönade kvinnliga par fått hjälp med behandlingar med donerade spermier sedan 2005. Hos privata kliniker blev det från och med 2019 tillåtet att utföra IVF med donerade spermier, vilket gjorde att fler kan få hjälp här i Sverige istället för att resa utomlands.

Ensamstående kvinnor

Sedan april 2016 är det numera lagligt även för ensamstående kvinnor i Sverige att bli gravida på egen hand, med hjälp av IVF eller insemination med donerade spermier. Åldersgränsen, vad gäller alla IVF-behandlingar och inseminationer, är omkring 43 år för privata kliniker, men lägre vid regionfinansierade behandlingar.

Vem kontaktar jag?

Går du i tankarna på att göra en IVF-behandling så är du varmt välkommen att kontakta oss för att starta en fertilitetsutredning, som är första steget inför en behandling.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”