Hem » Fakta & råd » Första mensen efter missfall
Senast uppdaterad: 29 jun, 2023

Första mensen efter missfall

På samma sätt som kroppen stöter bort ett foster när något inte står rätt till så kommer även ägglossningen igång igen när kroppen är redo. Ungefär två veckor efter ägglossningen kommer mensen tillbaka.

Ett missfall kan vara tufft att gå igenom. Ofta blir man starkt påverkad, både den som själv har burit på barnet och självklart även partnern. Det kan vara bra att försöka tänka att även om det är en förlust så är missfall en naturlig del i livet. Det inträffar i omkring 15 % av alla konstaterade graviditeter. Ibland kan det vara bra att samtala med någon utomstående för att få hjälp att hantera de känslor som kan uppstå. Hos våra kliniker hittar du samarbetspartners inom samtalsstöd att boka tid till vid behov. Mensen kommer tillbaka.

Att mensen kommer tillbaka är ett säkert tecken på att kroppen har läkt ut. Då har hormonerna återgått till normala nivåer och de reproduktiva organen är återigen är kapabla att skapa en graviditet.

Hur är den första mensen efter missfallet

Den första mensen efter missfallet kommer ofta som vanligt, enligt det intervall som den brukar följa. Ibland kan det dröja lite extra. Blödningsmängden brukar vara ungefär som vanligt.

 Avstå från tamponger

Under och efter missfallet är det bra att avstå från att använda tamponger för att stoppa blodflödet. Det är bättre att använda i bindor under denna period, eftersom det är högre infektionsrisk under ett pågående missfall.

Ny graviditet

Om planen är att bli gravid igen efter missfallet är det en bra idé att först göra ett graviditetstest. Ett negativt graviditetstest är en bekräftelse på att hela missfallet är avslutat och att en ny graviditet är möjlig.  Det går bra att försöka bli gravid redan under följande cykel efter missfallet. Om du försökt bli gravid under ett år utan resultat kan det vara bra att boka en tid för fertilitetsutredning. Du är varmt välkommen att kontakta våra kliniker för bokning.

Ägglossning och fertilitet

Ägglossningen och mensen kommer i regel igång efter ca fyra veckor efter missfallet, beroende på hur mensintervallet brukade vara innan graviditeten. Under perioden för ägglossningen, det vill säga två veckor innan mens, är det lättast att bli gravid. Om en ny graviditet inte är önskvärd för tillfället är det extra viktigt att skydda sig mot en oönskad sådan. Hjälp med preventivmedel finns att få hos barnmorskemottagningen.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60