Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Spermiedonation ensamstående – så funkar det
Senast uppdaterad: 25 mar, 2022

Spermiedonation ensamstående – så funkar det

Ensamstående kvinnor har sedan 1 april 2016 samma rättigheter till assisterad befruktning som ett olikkönat eller samkönat kvinnligt par. Detta innebär att de kvinnor som tidigare åkt till exempelvis Danmark för att göra behandling har möjlighet att göra det i Sverige istället.

Privatkliniker har tidigare bara fått utföra insemination med donerade spermier, medan universitetsklinikerna fått utföra både insemination och IVF med donerade spermier. Från 1 januari 2019 blev det tillåtet även för privatkliniker att utföra IVF med donerade spermier, vilket ger många kvinnor större chans till graviditet.

Utredning inför behandling

För att som ensamstående påbörja sin resa mot att få ett barn, är första steget att genomgå en fertilitetsutredning. Utredningen består av två delar, den ena är en medicinsk del där man träffar en specialistläkare inom gynekologi som bedömer förutsättningen att bli gravid, genom bland annat ultraljudsundersökning och blodprover. Man kan boka tid för utredning genom gynekologkliniker, eller hos reproduktionsmedicinska centra på sjukhus.

Den andra delen är en psykosocial del där man träffar en beteendevetare för att prata igenom bland annat livssituation, föräldraskap och om vikten av att berätta för det kommande barnet att det kommit till genom donation. Denna del är obligatorisk för alla som genomgår behandling med donerade könsceller.

När utredningen är klar kan man boka tid för att planera sin behandling tillsammans med en IVF-läkare. Läkaren tar del av informationen från utredningen och planerar en så optimal behandling som möjligt, antingen genom insemination eller IVF.

Insemination med donerade spermier

Insemination är en relativt enkel behandling som oftast utförs i kvinnans naturliga cykel, eller med en lätt hormonstimulering. För att pricka in ägglossningen tas ägglossningstest och när det ger utslag bokas inseminationen samma dag eller dagen efter. Vid inseminationen förs de preparerade spermierna in i livmodern med en lite slang, vanligtvis av en läkare eller barnmorska. Det brukar oftast vara helt smärtfritt. Spermierna simmar sedan uppåt i äggledaren och möter ägget som lossat från äggstocken. Befruktning sker i äggledaren och sedan rör sig ägget mot livmodern där det implanterar efter 5-6 dagar.

IVF med donerade spermier

En annan metod som är lite mer omfattande är IVF med donerade spermier. Då får kvinnan genomgå en hormonstimulering för att få ett antal ägg att mogna i äggstockarna. Dessa plockas sedan ut och befruktas med donerade spermier i ett IVF-lab. Efter några dagar återförs ett embryo till livmodern för att implantera i livmoderväggen.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”