Hem » Fakta & råd » Spermaanalys
Senast uppdaterad: 24 maj, 2023

Spermaanalys

Vid en spermaanalys lämnar mannen ett spermaprov som undersöks utifrån flera viktiga faktorer som kan påverka fertiliteten.

Ofrivillig barnlöshet är något som drabbar många människor världen över. Upplever du svårigheter att bilda familj kan vi hjälpa dig genom en inledande fertilitetsutredning. Att göra en fertilitetsutredning är det första steget för att kunna fastställa vad som orsakar infertiliteten. Om fertilitetsutredningen gäller ett par med en man och en kvinna utförs alltid en analys av spermierna.

Så här går en spermaanalys till

Med hjälp av en spermaanalys kan vi undersöka kvaliteten på spermierna. En spermaanalys är icke-invasiv testning som är enkelt för dig att genomföra. Testet kan ge oss användbar information som gör att vi kan utforma en behandlingsplan anpassad efter just dina behov.

Vid en spermaanalys lämnar mannen ett spermaprov för analys. Provet kommer sedan att undersökas utifrån flera viktiga faktorer som kan påverka fertiliteten. Som exempelvis hur spermierna rör sig och deras antal.

Resultatet av analysen ger oss en bättre förståelse för mannens fertilitet. En analys som visar på exempelvis ett lågt spermieantal, kan innebära att mannen har en lägre chans att på naturlig väg bilda familj.

Då kan du behöva göra en spermaanalys

Att genomgå en spermaanalys kan vara en rekommenderad åtgärd för par som har svårt att bli gravida. Du kan också hos vissa kliniker välja att göra en spermaanalys som ensamstående, om du vill undersöka din fertilitet.

Fertilitetsutredning

Vid en fertilitetsutredning utför vi en rad olika tester för att undersöka vad som är orsaken till att ett par har svårigheter att bilda familj. Test som till exempel en spermaanalys hjälper oss att fastställa orsaken till infertiliteten. Det gör i sin tur att vi på ett bättre sätt kan hjälpa er att bilda den familj ni längtar efter.

Infertilitet kan bero på många olika faktorer. När du genomgår en fertilitetsutredning kommer vi inte bara undersöka mannens spermier, utan även kvinnans fertilitet. Efter en fertilitetsutredning kan vi rekommendera eventuell möjlig behandling utifrån de bakomliggande orsakerna till infertiliteten. En vidare behandling kan inkludera exempelvis hormonbehandling och IVF.

IVF vid infertilitet

En IVF-behandling innebär att ägg befruktas med spermier utanför kroppen och att embryot sedan återförs till kvinnans livmoder. Vid IVF kan de spermier som används för att befrukta ägget vara mannens egna, men det kan också vara donerade spermier. Likadant kan ägg plockas ut från kvinnans egna äggstockar, eller så kan man välja att använda donerade ägg.

IVF är en behandling som är effektiv och hjälper många par och ensamstående som kämpar med infertilitet.

Boka tid för spermaanalys

Du som lever i ett heterosexuellt parförhållande och upplever svårigheter med att bilda familj, är välkommen att boka en tid hos oss på Nordic IVF. Vi hjälper gärna dig och din partner med att genomgå en fertilitetsutredning och att genomföra en spermaanalys. Nordic IVF har ett team av specialister med lång erfarenhet inom fertilitetsområdet. Vi erbjuder en rad olika behandlingar och finns även tillgängliga för dig som är i behov av till exempel samtalsstöd. Kontakta oss redan idag för att boka din tid. Du når oss via telefon och kan även boka tid för behandling via vår hemsida.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60