Hem » Fakta & råd » FET i naturlig cykel
Senast uppdaterad: 24 maj, 2023

FET i naturlig cykel

Förkortningen FET står för frozen embryo transfer, vilket på svenska betyder återföring av ett fryst och tinat embryo.

Om du tidigare har genomgått en IVF-behandling kan det ha skett befruktning av fler än ett ägg och de som inte blivit använda kan frysas in. Fördelen med det är att kvinnan slipper gå igenom ägguttag igen eftersom ett fryst embryo som tinas enbart kräver återföring.

En annan fördel med FET är att det kan bli utfört under den naturliga cykeln. Då behöver du inte ta några hormoner för att trigga äggtillväxten, eller andra läkemedel. Att ta hormoner kan vara påfrestande då det innebär att kvinnan tar sprutor dagligen. Det kan hos vissa påverka humör, samtidigt som magen kan kännas spänd och huvudvärk kan uppstå. Genom att ha frysta embryon tillgängliga kan dessa biverkningar undvikas.

Så sker FET i naturlig cykel

Om du och din eventuella partner vill genomföra en återföring av ett fryst och tinat embryo till livmodern ska ni först och främst kontakta kliniken där embryot eller embryona finns. Ni får då komma på ett planeringsbesök. Vid regelbundna menscykler kan FET ske under den naturliga cykeln. Det här är någonting som blir diskuterat under planeringsbesöket.

Eftersom embryot redan är befruktat och nedfryst någon gång mellan dag 2 och 6 behöver mannen inte lämna några spermier. Ingående information om hur FET kommer att gå till i just ert fall går ni igenom under besöket på kliniken.

Vid återföring av ett fryst embryo kan kvinnananvända sig av vanliga ägglossningstest för att veta vilken dag i cykeln hennes livmoder kommer att vara mottaglig för embryot. Själva återföringen sker sedan på samma sätt som vid en vanlig IVF-behandling. Det innebär att embryot blir uppdraget i en kateter som sedan blir införd i livmodern via livmoderhalsen där det sedan blir placerat. Återföringen är vanligtvis helt smärtfri.

Enbart embryon av hög kvalitet får bli nedfrysta

Efter hormonstimulering, ägguttag och befruktning kommer embryologerna i labbet att hålla koll på de ägg som fortsätter utvecklas. När cellerna börjar att dela sig kan det visa sig att en del embryon är av bättre kvalitet än andra. Det är enbart de embryon som har hög kvalitet som får gå vidare till återföring eller frys. På så sätt ökar möjligheten för en lyckad återföring. Det embryo som har högst kvalitet är det som blir använt vid själva återföringen.

För att öka möjligheterna för att embryot fäster får kvinnan också piller eller gel med progesteron att föra upp i slidan. Det är ett hormon som underlättar för livmoderslemhinnan att ta emot embryot. Progesteron brukar bli använt under tre veckor efter återföringen. Cirka två veckor efter återföringen är det dags att ta ett graviditetstest. Har behandlingen varit framgångsrik och embryot fäst i livmoderslemhinnan kommer testet visa positivt för graviditet.

Efter embryoåterföringen

Precis som vid en vanlig återföring vid IVF kan du leva som vanligt efter en FET. Många kvinnor väljer dock att ta det lite lugnt efteråt även om det inte finns belägg för att ansträngning skulle påverka möjligheten att bli gravid. Vi avråder däremot från extrem fysisk ansträngning direkt efter återföringen.

I övrigt är det bra att undvika sådant som inte ska användas under en graviditet. Med det menar vi bland annat tobak, alkohol, droger och vissa läkemedel.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”