Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Ofrivillig barnlöshet
Senast uppdaterad: 9 apr, 2022

Ofrivillig barnlöshet

Omkring 10-15 % av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet. Detta innebär ungefär var sjätte par. Så du är långt ifrån ensam om att uppleva problem med att bilda familj - många runtomkring dig kan också vara drabbade, även om man kan känna sig ensam i sin kamp eftersom att det är få som berättar om det. 

Om man upplever svårigheter att bli gravid rekommenderas att boka tid på en fertilitetsklinik, kvinnoklinik eller en gynekolog, efter ett år ifall graviditeten uteblir, Inom vissa regioner kan paret söka hjälp redan efter ett halvår om kvinnan är över 35 år.

Behandling

De flesta som drabbats av ofrivillig barnlöshet kan få barn genom någon typ av fertilitetsbehandling, efter ett eller flera försök. Det kan vara bra att vara beredd på att det inte fungerar första gången utan att det kan krävas ett antal behandlingar. För de ofrivilligt barnlösa som inte lyckas få ett barn genom behandling, finns det fler vägar att gå, exempelvis genom adoption.

Det finns flera olika typer av behandlingar. Innan det är dags att planera får patienten/paret genomgå en fertilitetsutredning då en läkare ser över förutsättningarna för att kunna få barn. Man undersöker eventuella tidigare sjukdomar, missbruk eller användande av läkemedel. Ibland räcker det med enbart en förändrad livsstil för att råda bot på infertiliteten.

Samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor får också genomgå en fertilitetsutredning innan det är möjligt att planera en behandling med donerade spermier.

För vissa kvinnor i olikkönade par som har långa eller oregelbundna menstruationscykler kan stimulering av äggstockarna med läkemedel för att framkalla en ägglossning vara ett alternativ.

I de fall då kvinnan har en normal menscykel, och även i de fall då ägglossningen stimuleras med läkemedel, kan insemination vara aktuellt. Detta innebär att mannens, eller en donators spermier förs in i livmodern för att befrukta ett ägg som sedan kan fästa in i livmoderväggen.

Det finns också möjligheten att genomgå IVF, även kallat provrörsbefruktning. Detta är en mer omfattande process där ägg tas ut från äggstockarna och befruktas med mannens eller en donators spermier. Ett embryo förs sedan in i livmodern.

Vad du kan göra själv innan du söker behandling?

Det finns en del att göra själv om du är drabbad av ofrivillig barnlöshet. Skulle en graviditet dra ut på tiden så se över era kostvanor, röker du så sluta med det, minska på alkoholen och kaffet. Är du överviktig eller underviktig kan även det påverka chanserna.

Om det fortfarande inte fungerar efter ett år av försök, så finns det hjälp att få genom att som första steg kontakta en fertilitetsklinik, IVF-klinik eller ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus för att påbörja en fertilitetsutredning. Läkaren kan då även ge råd om olika behandlingstyper utifrån vad utredningen visar.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker om du vill boka tid för fertilitetsutredning!

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60