Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Ont i äggstockarna
Senast uppdaterad: 16 apr, 2022

Ont i äggstockarna

Att då och då känna smärta från äggstockarna, främst i samband med ägglossning, är helt normalt och ingenting att oroa sig över. Skulle smärtan vara stark och inte ge med sig kan man behöva söka sjukvård.

En vanlig orsak till smärta i äggstockarna kan vara cystor, alltså vätskefyllda blåsor, som bildats på äggstocken. Cystor är faktiskt ganska vanliga, framförallt under den fertila delen av livet, och behöver i de flesta fall ingen behandling utan tillbakabildas av sig själva. I många fall kanske du inte ens märker att du haft en cysta överhuvudtaget.

Vilka symptom kan du få?

Vanliga symptom på att du har en cysta är att du plötsligt får ont i magen. Ibland gör det ont hela tiden och ibland bara vid ansträngning eller vid särskilda rörelser. Att det gör ont vid vissa rörelser beror på att du råkar trycka på cystan just då, och därför känner du av den. Känner du att du har ett tryck eller en tyngd i magen kan det bero på att cystan trycker och ligger mot andra organ. Ibland kan du känna dig  mer kissnödig än vanligt om den trycker mot urinblåsan. Beroende på var cystan sitter kan det även göra ont under och efter samlag. Är du dessutom smal kan du ibland känna en knöl i nedre delen av magen. Du kan även få mycket ont i magen utan någon förvarning. Den här typen av smärta beror oftast på att cystan har spruckit, vilket i de allra flesta fall är helt ofarligt.

När ska du söka vård?

Du ska alltid söka akut vård om det plötslig gör mycket ont i magen eller underlivet. Vänd dig direkt till din vårdcentral eller jourmottagning för råd om vad du bör göra. Andra fall när du ska söka hjälp är om du känner en knöl i nedre delen av magen, nedanför naveln eller om du känner att det trycker emot urinblåsan.

Vid IVF-behandling

Vid en hormonstimulering i samband med en IVF-behandling kan vissa kvinnor känna av en tyngdkänsla och svullnad runt äggstockarna, vilket är helt normalt. Du får av personalen på IVF-kliniken information om vilka biverkningar som kan uppstå och vart du ska höra av dig om du behöver rådgivning under behandlingen.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”