Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Ont i äggstockarna
Senast uppdaterad: 16 apr, 2022

Ont i äggstockarna

Att då och då känna smärta från äggstockarna, främst i samband med ägglossning, är helt normalt och ingenting att oroa sig över. Skulle smärtan vara stark och inte ge med sig kan man behöva söka sjukvård.

En vanlig orsak till smärta i äggstockarna kan vara cystor, alltså vätskefyllda blåsor, som bildats på äggstocken. Cystor är faktiskt ganska vanliga, framförallt under den fertila delen av livet, och behöver i de flesta fall ingen behandling utan tillbakabildas av sig själva. I många fall kanske du inte ens märker att du haft en cysta överhuvudtaget.

Vilka symptom kan du få?

En cysta i äggstocken behöver inte ge några symptom alls, utan upptäcks inte sällan först vid ultraljudskontroll. Symptom på att du har en cysta kan vara  att du plötsligt får ont i magen . Ibland gör det ont hela tiden och ibland bara vid ansträngning eller vid särskilda rörelser. Känner du att du har ett tryck eller en tyngd i magen kan det bero på att cystan trycker och ligger mot andra organ. Ibland kan du känna dig mer kissnödig än vanligt om den trycker mot urinblåsan. Beroende på var cystan sitter kan det även göra ont under och efter samlag.

När ska du söka vård?

Du ska alltid söka akut vård om det plötslig gör mycket ont i magen eller underlivet och då bör du vända dig direkt till din vårdcentral eller akutmottagning för bedömning.

Vid IVF-behandling

Vid en hormonstimulering i samband med en IVF-behandling kan vissa kvinnor känna av en tyngdkänsla och svullnad runt äggstockarna, vilket är helt normalt. Du får av personalen på IVF-kliniken information om vilka biverkningar som kan uppstå och vart du ska höra av dig om du behöver rådgivning under behandlingen.

Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information!

Skribent & granskare

Pia Saldeen
press@eugin.se
Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021. I dag är hon Medical director för Eugin Sweden och våra fyra IVF-kliniker.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”