Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Spermadonator
Senast uppdaterad: 18 jun, 2022

Spermadonator

Donerade  spermier används vid IVF och insemination antingen i de fall då kvinnan är ensamstående, om det handlar om samkönat kvinnligt par eller i de fall där mannen i förhållandet saknar spermier som kan ge upphov till graviditet. För att bli spermiedonator krävs att du är mellan 23 och 44 år, är frisk och inte har några anlag för ärftliga sjukdomar.

Hur går det till?

Processen börjar med ett samtal där hälsoläget gås igenom, det kontrolleras om det finns några ärftliga sjukdomar i släkten och även varför du vill donera. Därefter får du lämna ett spermaprov som senare kommer att test-frysas i labbet. Spermierna måste klara av att frysas för att kunna användas vid IVF och insemination, och det är inte alla som har den spermiekvalitet som krävs.

Du får också lämna blodprov för att utesluta att du lider av några sjukdomar som kan överföras. Om både spermaprovet och blodproverna är godkända får du träffa en läkare och en kurator. Den psykosociala utredningen som görs inför en donation ingår i alla utredningar inför donationsbehandlingar, både för donatorer och mottagare.

Om du sedan godkänns som donator planeras hur många gånger du kan lämna spermaprov hos kliniken. Spermierna kan sedan ge upphov till barn i maximalt 6 olika familjer.

Kan du vara anonym?

Enligt svensk lagstiftning har alla barn rätt att få veta sitt ursprung efter det att de uppnått myndig ålder. Det innebär att du inte kan vara anonym för det blivande barnet. För föräldrarna till barnet är du dock anonym.

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”