Hem » Fakta & råd » Follikelstimulerande hormon
Senast uppdaterad: 1 dec, 2022

Follikelstimulerande hormon

Ett av kroppens viktigaste hormon är så kallat follikelstimulerande hormon, eller FSH som det ofta förkortas till.

FSH styr bland annat din förmåga att skaffa barn. Om nivåerna av hormonet inte är optimala, kan det ibland uppstå svårigheter att bilda familj.

Här nedan går vi igenom vad FSH är, hur det fungerar i din kropp och vad du kan göra om du upplever problem.

Vad är Follikelstimulerande hormon?

Follikelstimulerande hormon, eller FSH, är ett hormon som bildas i hypofysen i hjärnan. Det spelar bland annat en stor roll för att puberteten ska komma igång.

FSH har en speciell funktion i kroppen hos kvinnor, nämligen att stimulera produktion av östrogen och progesteron. Tillsammans med östrogen och hormonet inhibin, styr FSH även menstruationscykeln. Hos män styr follikelstimulerande hormon spermieproduktionen.

FSH är betydande för kroppens fortplantningsförmåga. Det innebär alltså att om din hypofys producerar för lite eller för mycket follikelstimulerande hormon, kan det påverka din förmåga att skaffa barn.

Hur FSH varierar under menscykeln

I kvinnans äggstockar finns folliklar, eller äggblåsor. Det är här som ägget blir till. Follikelstimulerande hormon spelar en viktig roll i för ägg att mogna.

FSH-nivåer varierar under menstruationscykeln och är låga i början av cykeln och stiger i samband med ägglossning. FSH analyseras i samband med fertilitetsutredning då kvinnan har oregelbundna menstruationer. Blodprovet tas på på cykeldag 2-3 dvs under pågående mens, då mensdag 1 räknas som cykeldag 1. 

Om du har för låga nivåer av FSH

Ett för lågt värde hos kvinnor kan innebära att produktion av ägg inte fungerar. För män kan ett lågt FSH värde innebära en låg produktion av spermier. Hos både kvinnor och män kan för låga nivåer av FSH vara en indikation på att hypofysen, som alltså ansvarar över produktionen av hormonet, inte fungerar som den ska. Detta innebär att hormoninjektioner behöver ges för att framkalla ägglossning.

Om du har för höga nivåer av FSH

Ett högt FSH värde hos kvinnor kan tyda på att kvinnan har en liten äggreserv, vilket i sin tur resulterar i svårigheter att bli gravid. Det kan också tyda på att kvinnan är på väg in i klimakteriet. Hos män innebär ett högt, liksom ett lågt, FSH-värde att spermaproduktionen inte fungerar optimalt.

Det finns hjälp att få

Om du längtar efter att bilda familj, men upplever problem, rekommenderar vi att du kontaktar oss för att få hjälp. Exempelvis kan vissa bli hjälpta genom våra olika typer av fertilitetsbehandlingar, som våra specialistläkare kan planera anpassat utifrån dina förutsättningar.

På Nordic IVF har vi lång erfarenhet av att hjälpa människor att bilda familj. Vi har stor kunskap inom fertilitetsområdet och kan hjälpa dig med en fertilitetsutredning som ligger till grund för eventuell behandling. Hos oss är du alltid i trygga händer. med en

Skribent & granskare

Terése Arvidsson
press@eugin.se
Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Ett helt fantastiskt ställe, har blivit så bra bemött sen första dagen!”

”Kändes som en andra familj när vi var hos er.”

”Engagerad, professionell och trevlig personal som fick oss att känna oss väldigt trygga och omhändertagna.”
”Man känner sig alltid välkommen och de känner igen en. Det gör också att man känner sig trygg.”
”Helt fantastisk personal och duktiga läkare.”
”Har under hela behandlingen känt mig väl omhändertagen.”
”Fantastiskt bemötande av personal, proffsigt, hjärtligt och omhändertagande.”