Hem » Fakta & råd » Follikelstimulerande hormon
Senast uppdaterad: 1 dec, 2022

Follikelstimulerande hormon

Ett av kroppens viktigaste hormon är så kallat follikelstimulerande hormon, eller FSH som det ofta förkortas till.

FSH styr bland annat din förmåga att skaffa barn. Om nivåerna av hormonet inte är optimala, kan det ibland uppstå svårigheter att bilda familj.

Här nedan går vi igenom vad FSH är, hur det fungerar i din kropp och vad du kan göra om du upplever problem.

Vad är Follikelstimulerande hormon?

Follikelstimulerande hormon, eller FSH, är ett hormon som bildas i hypofysen i hjärnan. Det spelar bland annat en stor roll för att puberteten ska komma igång.

FSH har en speciell funktion i kroppen hos kvinnor, nämligen att stimulera produktion av östrogen och progesteron. Tillsammans med östrogen och hormonet inhibin, styr FSH även menstruationscykeln. Hos män styr follikelstimulerande hormon spermieproduktionen.

FSH är betydande för kroppens fortplantningsförmåga. Det innebär alltså att om din hypofys producerar för lite eller för mycket follikelstimulerande hormon, kan det påverka din förmåga att skaffa barn.

Hur FSH varierar under menscykeln

I kvinnans äggstockar finns folliklar, eller äggblåsor. Det är här som ägget blir till. Follikelstimulerande hormon spelar en viktig roll i för ägg att mogna.

FSH-nivåer varierar under menstruationscykeln och är låga i början av cykeln och stiger i samband med ägglossning. FSH analyseras i samband med fertilitetsutredning då kvinnan har oregelbundna menstruationer. Blodprovet tas på på cykeldag 2-3 dvs under pågående mens, då mensdag 1 räknas som cykeldag 1. 

Om du har för låga nivåer av FSH

Ett för lågt värde hos kvinnor kan innebära att produktion av ägg inte fungerar. För män kan ett lågt FSH värde innebära en låg produktion av spermier. Hos både kvinnor och män kan för låga nivåer av FSH vara en indikation på att hypofysen, som alltså ansvarar över produktionen av hormonet, inte fungerar som den ska. Detta innebär att hormoninjektioner behöver ges för att framkalla ägglossning.

Om du har för höga nivåer av FSH

Ett högt FSH värde hos kvinnor kan tyda på att kvinnan har en liten äggreserv, vilket i sin tur resulterar i svårigheter att bli gravid. Det kan också tyda på att kvinnan är på väg in i klimakteriet. Hos män innebär ett högt, liksom ett lågt, FSH-värde att spermaproduktionen inte fungerar optimalt.

Det finns hjälp att få

Om du längtar efter att bilda familj, men upplever problem, rekommenderar vi att du kontaktar oss för att få hjälp. Exempelvis kan vissa bli hjälpta genom våra olika typer av fertilitetsbehandlingar, som våra specialistläkare kan planera anpassat utifrån dina förutsättningar.

På Nordic IVF har vi lång erfarenhet av att hjälpa människor att bilda familj. Vi har stor kunskap inom fertilitetsområdet och kan hjälpa dig med en fertilitetsutredning som ligger till grund för eventuell behandling. Hos oss är du alltid i trygga händer. med en

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60