Fakta & Råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Hur många IVF-försök innan gravid?
Senast uppdaterad: 15 okt, 2018

Hur många IVF-försök innan gravid?

IVF är en behandling som finns till för att hjälpa par som inte blir gravida på egen hand, samt samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor som vill bilda familj med hjälp av spermiedonation.

Behandling

Ibland kan orsaker hittas som kan förklara infertiliteten hos det olikkönade paret, men lika ofta som man hittar orsaker hos mannen respektive hos kvinnan, hittar man ingen orsak över huvud taget. Detta brukar kallas oförklarlig infertilitet.

På grund av att det finns många olika orsaker till att man behöver genomgå IVF, är också chansen att lyckas mycket beroende på individen. Två individer ska få många små delar av behandlingen att stämma och fungera för att nå målet, bland annat utveckling av ägg och spermier, befruktning, implantation och själva graviditeten.

För vissa par lyckas det på första försöket, ca 30-35 % blir gravida per embryoåterföring, men det är bra att vara beredd på att det kan behövas några försök innan det går vägen. Kvaliteten på ägg kan variera mellan olika cykler, och spermierna kan också ha olika kvalitet från gång till gång.

Åldern

Den faktor som påverkar chansen vid IVF som mest är kvinnans ålder. Chansen att bli gravid med IVF beror på kvinnas ålder och minskar markant efter cirka 35 års ålder.

Efter omkring 42-43 års ålder är det ovanligt att IVF-behandlingar lyckas. Detta beror på att antalet ägg sjunker samt att kvaliteten på äggen också försämras med åren.

Det finns hjälp att få när äggreserven eller kvaliteten hos äggen inte räcker till. Äggdonation är något som erbjuds hos våra kliniker. Då får kvinnan ägg från en donator istället för att genomgå hormonbehandling och ägguttag själv. Detta ökar chansen att bli gravid för många som har genomgått flertalet IVF-behandlingar och där läkaren bedömer att det kan vara äggkvaliteten som är orsaken till att behandlingarna inte lyckas.

Ägg, spermier, embryon

Anlagen till ägg finns i kvinnans äggstockar redan vid födseln. Vid puberteten finns ungefär 400 000 anlag kvar och under den fertila perioden lossar ca 400 ägg totalt – ett ägg per månad blir moget och redo att genomgå befruktning. Mannens spermier däremot nybildas hela tiden. Det tar ungefär två månader för en spermie att bli fullt utvecklad.

Ägget och spermien bidrar med lika stor del DNA var till det embryo som ska bildas. Kvaliteten hos båda könscellerna är avgörande för att IVF-behandlingen ska lyckas. I vissa fall då spermierna har svårt att ta sig framåt av egen kraft, eller är få till antalet, kan en spermie injiceras in i ägget.

Embryologerna i IVF-laboratoriet arbetar för att ägg, spermier och embryon ska ha en så optimal miljö som möjligt för att ge paret bästa möjligheten att lyckas med behandlingen och få ett barn. De följer embryots utveckling genom att studera det i mikroskop, för att kunna bedöma vilket embryo som ska återföras till livmodern. I vissa fall finns det flera embryon med god kvalitet och då kan dessa frysas ner i flytande kväve, för att sedan tinas upp ifall behandlingen behöver upprepas.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60