Fakta & råd Nordic IVF
Hem » Fakta & råd » Fertilitetsbehandling
Senast uppdaterad: 13 jun, 2022

Fertilitetsbehandling

Det finns flera olika typer av fertilitetsbehandling och vilken som kan vara aktuell beror på parets eller patientens bakgrund och hälsohistoria. Innan behandling påbörjas behöver man genomgå en grundlig utredning, en så kallad fertilitetsutredning.

Under fertilitetsutredningen undersöks förutsättningen för att bli gravid, samt om det finns någon orsak till att det inte blivit någon graviditet tidigare, om det gäller ett olikkönat par.

Samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor behöver också genomgå en fertilitetutredning inför behandling med donerade spermier. Denna utredning innefattar även en psykosocial utredning vilket alltid görs inför donationsbehandling.

Vilka fertilitetsbehandlingar kan du erbjudas i Sverige?

  • I vissa fall kan behandlingen vara något så enkelt som rådgivning, och om ingen åldersfaktor och inga tydliga orsaker finns är det ofta bra att ge det ytterligare tid.
  • Stimulerad ägglossning: Detta innebär att kvinnan får hormonbehandling, antingen med sprutor eller med tabletter för att framkalla ägglossning. Detta görs i de fall där ägglossningen är oregelbunden och det är svårt att veta när den infaller.
  • Insemination: Metoden innebär att spermier, antingen från mannen i förhållandet eller från en donator, förs in direkt in i livmodern via en tunn plastslang i samband med ägglossning.
  • Donatorinsemination: Precis som nämndes ovan innebär denna metod att donerade spermier förs in i livmodern. Metoden är aktuell för de olikkönade par som saknar spermier, samkönade kvinnliga par eller ensamstående kvinnor.
  • Provrörsbefruktning, eller In Vitro Fertilisering, IVF: IVF är en behandling där kvinnan först stimuleras med hormoner för att framkalla mognad hos ett antal ägg i äggstockarna. De mogna äggen tas ut genom vaginalt ultraljud där äggblåsorna innehållande äggen punkteras och töms. Genom att tömma äggblåsan följer ägget med vätskan ut genom en slang. Embryologerna i IVF-labbet tar hand om äggen. Om det gäller ett olikkönat par får mannen får samtidigt lämna ett spermaprov. Om det gäller ett samkönat kvinnligt par eller ensamstående kvinna används spermier från en donator. Befruktningen sker i en näringslösning genom att spermier och ägg sammanförs i en odlingsskål i laboratoriet, eller genom att spermier injiceras i äggen, även kallat ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjektion). Efter några dagar utveckling väljs ett embryo ut och sätts tillbaka in i livmodern. I Sverige måste det finnas särskilda skäl att sätta in mer än ett embryo. Övriga embryon med hög kvalitet kan sparas genom att frysas ner i flytande kväve, för eventuellt kommande behandlingar.
  • Äggdonation: Denna metod går till på samma sätt som metoden ovan förutom att hormonstimuleringen och ägguttaget genomgås av en äggdonator istället. Äggen befruktas med spermier från mannen i paret eller från en donator, och embryot sätts in i livmodern hos mottagaren.
  • Kirurgiskt uthämtande av spermier: Om mannen saknar spermier i ejakulatet kan spermier uthämtas kirurgiskt från testiklar eller bitestiklar.

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60