Hem » Fakta & råd » Stimulering med hormoner » Påverkas humöret av hormonbehandlingen?
Senast uppdaterad: 2 jan, 2024

Påverkas humöret av hormonbehandlingen?

Hormonbehandling är en central del av många fertilitetsbehandlingar, bland annat vid IVF. Denna behandling innebär att man tillför kroppen hormoner för att stimulera äggproduktion, ägglossning och förbereda kvinnans kropp för graviditet. Nedan går vi igenom hur humöret påverkas av hormonbehandlingen och om det finns några fler biverkningar.  

Hormonbehandling är en central del av många fertilitetsbehandlingar, bland annat vid IVF. Denna behandling innebär att man tillför kroppen hormoner för att stimulera äggproduktion, ägglossning och förbereda kvinnans kropp för graviditet. Nedan går vi igenom hur humöret påverkas av hormonbehandlingen och om det finns några fler biverkningar.  

Hur går hormonbehandlingen till? 

Hormonstimulering, en del av IVF-behandlingen, innebär att kvinnan tar hormonella mediciner i form av injektioner för att stimulera äggstockarna att producera fler mogna ägg. Denna behandling påbörjas oftast under menstruationen och pågår i cirka 10 dagar. Processen övervakas noggrant med ultraljud och blodprov för att följa äggens mognad och justera doseringen. När patientens äggstockar visar på att vara redo för ett ägguttag planerar läkaren och barnmorskan för själva ägguttaget. Efter ägguttaget tar embryologerna hand om äggcellerna.  

Under en ägglossning utan tillförda hormoner växer ett flertal åggblåsor till sig i äggstockarna. Det är bara ett eller möjligtvis två ägblåsor som mognar ut helt och är redo att släppa iväg et eller två mogna ägg. Resterande äggblåsor med ägganlag återbildas och är helt förbrukade. I samband med hormonstimulering inför ett ägguttag innan en IVF behandling ser man till att ett flertal äggblåsor utmognar så att man med hjälp av en tunn nål kan hämta ut ett fler antal ägg. Ibland så många äggceller som 10-15 stycken. Syftet med hormonbehandlingen är att öka antalet mogna ägg vilket i sin tur kan öka dina chanser att bli gravid. Här kan du läsa mer om hormonbehandling vid IVF. 

Vanligt att humöret påverkas 

Under hormonbehandlingen är det vanligt att många upplever förändringar i humöret, men det är högst individuellt. Hormoner spelar en betydande roll i hur vi känner oss och förändringar i hormonnivåerna kan bland annat orsaka humörsvängningar. På Nordic IVF förstår vi de emotionella utmaningarna som kan uppstå under denna process och vi arbetar nära våra patienter för att ge dem stöd och information genom hela behandlingsförloppet. 

Varför kan man få humörsvängningar? 

Humörsvängningar under hormonbehandlingen kan bero på olika faktorer. För det första kan de hormonella förändringarna direkt påverka ditt emotionella tillstånd. Under behandlingen styr vi dina äggstockars tillväxt, bland annat för att med säkerhet veta när din kropp är redo för ägglossning eller för det planerade ägguttaget. För det andra kan stressen och de emotionella påfrestningarna av att genomgå en fertilitetsbehandling också bidra till humörsvängningar.  

Hantera dina humörsvängningar 

Vid humörsvängningar under hormonbehandlingen är rekommenderar vi att upprätthålla en hälsosam livsstil med balanserad kost och regelbunden motion. Avslappningstekniker som yoga, meditation och djupandningsövningar kan också vara till hjälp. Det kan också vara bra att ha ett stödjande socialt nätverk. Professionell vägledning, såsom samtalsterapi, kan erbjuda ytterligare stöd. Att försöka acceptera och erkänna sina känslor som en naturlig del av behandlingsprocessen är också nyckeln. 

Andra biverkningar av hormonbehandlingen 

Utöver humörsvängningar kan en hormonbehandling även leda till andra biverkningar såsom trötthet, huvudvärk och värmevallningar. Man kan bland annat bli svullen över magen och känna sig uppblåst. Dessa biverkningar varierar från person till person och beror oftast på nedregleringen av dina hormoner. Nedregleringen försätter nämligen kvinnan tillfälligt i klimakteriet.  

Det är inte heller ovanligt att huden blir irriterad vid injektionsstället. Slemhinnan i näsan kan också bli irriterad som ett resultat av nässprayen med hormoner. Det är helt normalt och inget du behöver oroa dig för. Symptomen brukar avta relativt snabbt när hormonstimuleringen är över. 

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att en hormonbehandling är en grundläggande del av många fertilitetsbehandlingar och kan påverka humöret på olika sätt. På Nordic IVF finns vi här för att bistå dig med information, stöd och omsorg, så att du på lättast sätt kan ta dig igenom denna process och känna dig trygg under hela IVF-behandlingen.  

Skribent & granskare

Sara Emady
press@eugin.se
Sara Emady är utbildad arbetsvetare och har arbetat brett inom HR både strategiskt och operativt i olika branscher samt i rollen som konsultchef. Hon kommer senast från HR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2020 arbetar hon som HR Manager för Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF.

Kontakta oss

4

Omdömen från våra besökare

”Känner mig trygg med behandlingen och att den är noggrant planerad efter våra behov.” 

Stockholm IVF

”Personalen har varit helt fantastisk rakt igenom. Lugna, trygga, professionella. Världsklass!”

Nordic IVF Göteborg

”Personalen är fantastisk och det är verkligen rätt människor på rätt plats.”

Nordic IVF Malmö

”Kontinuitet och trygghet när det är samma läkare vid varje besök.”

Nordic IVF Stockholm

”En känsla av att det viktigaste är att vi lyckas med behandlingen och att läkarna tar det på allvar.”

Stockholm IVF

”Personalen tog sig tid och lyssnade, jag kände att de ville vårt bästa”

Nordic IVF Göteborg

”Trevlig personal, omtänksamma, fräscha lokaler, mysig atmosfär, tryggt, välkomnande”

Nordic IVF Stockholm

”Alla är alltid glada när man kommer och ser mig!”

Nordic IVF Malmö

Solna Strand

Korta gatan 9
171 54 Solna
08-88 77 00

Hammarby Sjöstad

Hammarby allé 93
120 63 Stockholm
08-420 036 09

Göteborg

Odinsgatan 10
411 03 Göteborg
031-333 09 70

Malmö

Geijersgatan 2B
216 18 Limhamn
040-15 00 60